5 Съвета за Пълноценен Сън на Бебето

29.08.2023 13:39:57

5 Съвета за Пълноценен Сън на Бебето

Бебетата са симпатични, гальовни и много мили. Но когато стане време за сън, те могат да станат много упорити! Всъщност едно от най-трудните неща в родителството е да се научите как да накарате бебето да се успокои за през нощта (особено ако е раздразнително). И така, какъв е най-бързият начин да накарате бебето (било то новородено или по-голямо) да заспи? Нека разберем!

Ето 5 лесни начина да накарате бебето си да заспи:

1. Установете режим за лягане на бебето и се придържайте към него възможно най-стриктно.

Много често срещана грешка, която родителите допускат, е, че не установяват режим за лягане на малкото дете! Създаването на режим за лягане на бебето е от решаващо значение за това то да заспива спокойно и постоянно. Това може да включва поредица от успокояващи дейности, като топла вана, четене на приказка за лека нощ, приглушаване на осветлението и пеене на приспивна песен.

Можете също така да опитате да използвате органични продукти с аромат на лавандула, тъй като е доказано, че успокояващият аромат подпомага заспиването. Например спрей с масло от лавандула може да се напръска върху одеялото, матрака и меките играчки на вашето бебе, за да го приспи.

Важно е да установите тази рутина и да се придържате към нея възможно най-стриктно, така че бебето да започне да свързва тези дейности със заспиването. Дори и в началото да се съпротивлява да си легне, спазването на рутината в крайна сметка ще научи ума и тялото му да знаят, че е време за сън.

Освен това постоянната рутина за лягане може да помогне на бебето да спи по-дълго през нощта, което води до добре отпочинали бебета (и родители!). Затова не се страхувайте да въведете режим за лягане и се придържайте към него. В началото може да е трудно, но накрая ще си заслужава.

2. Сложете бебето си да си легне сънливо, но будно

След като установите рутина за лягане, е важно да сложите бебето си да спи, когато е сънливо, но все още будно. Това може да изглежда нелогично, но да оставите бебето си да заспи само е важно умение, което то трябва да усвои. Това му позволява да развие способността си да се успокоява само, което е от съществено значение за заспиването и оставането на сън през нощта.

Ако сложите бебето си, когато вече е заспало, то вероятно ще се събуди, когато премине от лек към по-дълбок сън (което се случва няколко пъти през нощта). Това може да доведе до възбуда и трудности при заспиването. Ако обаче сложите бебето си, когато е сънливо, но все още будно, то вероятно ще заспи само, без да се притеснява. Разбира се, това не винаги е лесно да се направи (особено ако бебето се бори със съня), но е важно да опитате да направите всичко възможно.

3. Завийте бебето си с леко одеяло

Един от начините да насърчите чувството за сигурност и спокойствие на вашето бебе е чрез повиване с леко одеяло. Тази вековна практика имитира усещането за уют в утробата на майката и помага да се предотврати събуждането на бебето от собствените му движения.

Когато се използва като част от режима за лягане, повиването може също така да сигнализира на бебетата, че е време за сън. Важно е обаче да се уверите, че пелената не е прекалено стегната, тъй като това може да ограничи движенията им и потенциално да попречи на развитието им. Ако е лято или твърде горещо като цяло, винаги можете да използвате лека и дишаща муселинова кърпа, за да запазите бебето си хладно.

Затова дайте на бебето си допълнителен комфорт, като го завиете леко преди лягане - това ще направи чудеса за неговия (и вашия!) сън.

4. Легнете до бебето си и се гушнете в него, за да му помогнете да заспи

Ако бебето Ви изпитва затруднения да заспи, можете да направите едно нещо - да легнете до него и да го гушнете, докато се унесе. Държането на бебето ще му помогне да се чувства сигурно и защитено, а близкият физически контакт вероятно ще има успокояващ ефект. Можете дори нежно да галите косата или гърба му, докато се унесе.

Освен това гушкането на бебето е чудесен начин да се свържете с него. Така че дори и да не заспят веднага, това все пак е качествено време, прекарано заедно. И кой знае, може да се окаже, че вие самите сте заспали! Разбира се, това е най-удачно, когато с бебето си споделяте едно легло. Ако бебето ви спи в детско креватче, можете да легнете до него и да го гушнете на дивана или леглото си, а след това да го прехвърлите в креватчето му, когато е много близо до заспиване.

Ако се чудите "Как да накарам бебето си да заспи, без да го държа?", тогава се обърнете към точки 1, 2 и 3, които ще помогнат на бебето ви да се научи да се успокоява и да заспива самостоятелно.

5. Масажирайте бебето си преди лягане, за да подобрите съня му

Друг начин да помогнете на бебето си да спи по-добре е чрез масаж. Това може да се прави като част от рутинната процедура преди лягане или дори по-рано вечерта, ако имате малко повече време. Масажът има редица ползи за бебетата - както физически, така и емоционални - и може да помогне за драстично подобряване на качеството на съня им.

От една страна, масажът може да помогне за облекчаване на болката или дискомфорта, които бебето ви може да изпитва. Той може също така да помогне за отпускане и намаляване на напрежението, което може да доведе до по-добър сън през нощта. И накрая, масажът може да бъде чудесен начин за установяване на връзка с бебето и за насърчаване на чувството за сигурност и спокойствие. Спомняте ли си как казахме, че гушкането с бебето е чудесно за неговия сън? Масажът също действа по същия начин, като допирът кожа до кожа насърчава усещането за близост и спокойствие.

За да масажирате бебето си, можете да използвате кокосово масло, зехтин или органично бебешко масажно олио. Има много различни начини за масажиране на бебето, но добре е да започнете с нежно галене на крайниците му с ръце, които са намазани обилно с масло. Можете също така да опитате леко да галите лицето и главата им. Ако не сте сигурни какво правите, има много източници (включително книги и онлайн видеоклипове), които могат да ви научат как да масажирате бебето си.

Надяваме се, че тези 5 съвета ще ви помогнат да създадете рутина за лягане на вашето малко дете, която да води до спокоен сън нощ след нощ. Разбира се, всяко бебе е различно, така че не се колебайте да експериментирате, докато откриете това, което работи най-добре за вашето семейство. А ако имате някакви въпроси или притеснения, винаги е добре да се обърнете към педиатъра на вашето малко дете.

От колко сън се нуждаят бебетата?

Новородените бебета се нуждаят от много сън - около 16-18 часа на денонощие. Но с напредването на възрастта те се нуждаят от все по-малко сън. Когато станат на 3 или 4 месеца, обикновено се нуждаят само от около 14 часа сън на денонощие. А когато станат на 1 година, повечето бебета спят по около 12 часа на ден.

Все пак знайте, че всяко бебе е различно и ще има свои собствени модели на сън и нужди. Някои бебета може да се нуждаят от повече или по-малко сън от други. А с израстването на бебето нуждите му от сън също ще се променят. Например, когато са по-малки, може да подремват по-дълго през деня, но с напредването на възрастта да имат нужда от по-кратък сън (или изобщо да не подремват).

Важно е също така да имате предвид, че моделите на сън на бебетата се променят, когато преминават през различни етапи и важни моменти. Например никненето на зъби може да наруши съня им, а тревожността от раздяла може да накара бебето ви да се буди по-често през нощта. Така че, ако забележите внезапна промяна в навиците за сън на бебето си, обикновено няма защо да се притеснявате и тя вероятно ще отшуми с течение на времето. Въпреки това винаги е добре да държите педиатъра си в течение.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Развитие

Развитие

5 Съвета за Пълноценен Сън на Бебето

5 Съвета за Пълноценен Сън на Бебето

Kакъв е най-бързият начин да накарате бебето (било то новородено или по-голямо) да заспи? Нека разберем! Kакъв е най-бързият начин да накарате бебето (било то новородено или по-голямо) да заспи? Нека разберем! 2023-08-29T13:40:02+03:00 5 Съвета за Пълноценен Сън на Бебето

<p>Бебетата са симпатични, гальовни и много мили. Но когато стане време за сън, те могат да станат много упорити! Всъщност едно от най-трудните неща в родителството е да се научите как да накарате бебето да се успокои за през нощта (особено ако е раздразнително). И така, какъв е най-бързият начин да накарате бебето (било то новородено или по-голямо) да заспи? Нека разберем!</p> <h2>Ето 5 лесни начина да накарате бебето си да заспи:</h2> <h3>1. Установете режим за лягане на бебето и се придържайте към него възможно най-стриктно.</h3> <p>Много често срещана грешка, която родителите допускат, е, че не установяват режим за лягане на малкото дете! Създаването на режим за лягане на бебето е от решаващо значение за това то да заспива спокойно и постоянно. Това може да включва поредица от успокояващи дейности, като топла вана, четене на приказка за лека нощ, приглушаване на осветлението и пеене на приспивна песен.</p> <p>Можете също така да опитате да използвате органични продукти с аромат на лавандула, тъй като е доказано, че успокояващият аромат подпомага заспиването. Например спрей с масло от лавандула може да се напръска върху одеялото, матрака и меките играчки на вашето бебе, за да го приспи.</p> <p>Важно е да установите тази рутина и да се придържате към нея възможно най-стриктно, така че бебето да започне да свързва тези дейности със заспиването. Дори и в началото да се съпротивлява да си легне, спазването на рутината в крайна сметка ще научи ума и тялото му да знаят, че е време за сън.</p> <p>Освен това постоянната рутина за лягане може да помогне на бебето да спи по-дълго през нощта, което води до добре отпочинали бебета (и родители!). Затова не се страхувайте да въведете режим за лягане и се придържайте към него. В началото може да е трудно, но накрая ще си заслужава.</p> <h3>2. Сложете бебето си да си легне сънливо, но будно</h3> <p>След като установите рутина за лягане, е важно да сложите бебето си да спи, когато е сънливо, но все още будно. Това може да изглежда нелогично, но да оставите бебето си да заспи само е важно умение, което то трябва да усвои. Това му позволява да развие способността си да се успокоява само, което е от съществено значение за заспиването и оставането на сън през нощта.</p> <p>Ако сложите бебето си, когато вече е заспало, то вероятно ще се събуди, когато премине от лек към по-дълбок сън (което се случва няколко пъти през нощта). Това може да доведе до възбуда и трудности при заспиването. Ако обаче сложите бебето си, когато е сънливо, но все още будно, то вероятно ще заспи само, без да се притеснява. Разбира се, това не винаги е лесно да се направи (особено ако бебето се бори със съня), но е важно да опитате да направите всичко възможно.</p> <h3>3. Завийте бебето си с леко одеяло</h3> <p>Един от начините да насърчите чувството за сигурност и спокойствие на вашето бебе е чрез повиване с леко одеяло. Тази вековна практика имитира усещането за уют в утробата на майката и помага да се предотврати събуждането на бебето от собствените му движения.</p> <p>Когато се използва като част от режима за лягане, повиването може също така да сигнализира на бебетата, че е време за сън. Важно е обаче да се уверите, че пелената не е прекалено стегната, тъй като това може да ограничи движенията им и потенциално да попречи на развитието им. Ако е лято или твърде горещо като цяло, винаги можете да използвате лека и дишаща муселинова кърпа, за да запазите бебето си хладно.</p> <p>Затова дайте на бебето си допълнителен комфорт, като го завиете леко преди лягане - това ще направи чудеса за неговия (и вашия!) сън.</p> <h3>4. Легнете до бебето си и се гушнете в него, за да му помогнете да заспи</h3> <p>Ако бебето Ви изпитва затруднения да заспи, можете да направите едно нещо - да легнете до него и да го гушнете, докато се унесе. Държането на бебето ще му помогне да се чувства сигурно и защитено, а близкият физически контакт вероятно ще има успокояващ ефект. Можете дори нежно да галите косата или гърба му, докато се унесе.</p> <p>Освен това гушкането на бебето е чудесен начин да се свържете с него. Така че дори и да не заспят веднага, това все пак е качествено време, прекарано заедно. И кой знае, може да се окаже, че вие самите сте заспали! Разбира се, това е най-удачно, когато с бебето си споделяте едно легло. Ако бебето ви спи в детско креватче, можете да легнете до него и да го гушнете на дивана или леглото си, а след това да го прехвърлите в креватчето му, когато е много близо до заспиване.</p> <p>Ако се чудите "Как да накарам бебето си да заспи, без да го държа?", тогава се обърнете към точки 1, 2 и 3, които ще помогнат на бебето ви да се научи да се успокоява и да заспива самостоятелно.</p> <h3>5. Масажирайте бебето си преди лягане, за да подобрите съня му</h3> <p>Друг начин да помогнете на бебето си да спи по-добре е чрез масаж. Това може да се прави като част от рутинната процедура преди лягане или дори по-рано вечерта, ако имате малко повече време. Масажът има редица ползи за бебетата - както физически, така и емоционални - и може да помогне за драстично подобряване на качеството на съня им.</p> <p>От една страна, масажът може да помогне за облекчаване на болката или дискомфорта, които бебето ви може да изпитва. Той може също така да помогне за отпускане и намаляване на напрежението, което може да доведе до по-добър сън през нощта. И накрая, масажът може да бъде чудесен начин за установяване на връзка с бебето и за насърчаване на чувството за сигурност и спокойствие. Спомняте ли си как казахме, че гушкането с бебето е чудесно за неговия сън? Масажът също действа по същия начин, като допирът кожа до кожа насърчава усещането за близост и спокойствие.</p> <p>За да масажирате бебето си, можете да използвате кокосово масло, зехтин или органично бебешко масажно олио. Има много различни начини за масажиране на бебето, но добре е да започнете с нежно галене на крайниците му с ръце, които са намазани обилно с масло. Можете също така да опитате леко да галите лицето и главата им. Ако не сте сигурни какво правите, има много източници (включително книги и онлайн видеоклипове), които могат да ви научат как да масажирате бебето си.</p> <p>Надяваме се, че тези 5 съвета ще ви помогнат да създадете рутина за лягане на вашето малко дете, която да води до спокоен сън нощ след нощ. Разбира се, всяко бебе е различно, така че не се колебайте да експериментирате, докато откриете това, което работи най-добре за вашето семейство. А ако имате някакви въпроси или притеснения, винаги е добре да се обърнете към педиатъра на вашето малко дете.</p> <h2>От колко сън се нуждаят бебетата?</h2> <p>Новородените бебета се нуждаят от много сън - около 16-18 часа на денонощие. Но с напредването на възрастта те се нуждаят от все по-малко сън. Когато станат на 3 или 4 месеца, обикновено се нуждаят само от около 14 часа сън на денонощие. А когато станат на 1 година, повечето бебета спят по около 12 часа на ден.</p> <p>Все пак знайте, че всяко бебе е различно и ще има свои собствени модели на сън и нужди. Някои бебета може да се нуждаят от повече или по-малко сън от други. А с израстването на бебето нуждите му от сън също ще се променят. Например, когато са по-малки, може да подремват по-дълго през деня, но с напредването на възрастта да имат нужда от по-кратък сън (или изобщо да не подремват).</p> <p>Важно е също така да имате предвид, че моделите на сън на бебетата се променят, когато преминават през различни етапи и важни моменти. Например никненето на зъби може да наруши съня им, а тревожността от раздяла може да накара бебето ви да се буди по-често през нощта. Така че, ако забележите внезапна промяна в навиците за сън на бебето си, обикновено няма защо да се притеснявате и тя вероятно ще отшуми с течение на времето. Въпреки това винаги е добре да държите педиатъра си в течение.</p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки