Меню
Меню
Как работи с малчуганите един детски психолог: интервю с Елена Енева

28.11.2022 11:47:46

Как работи с малчуганите един детски психолог: интервю с Елена Енева

Здравей, Ели. Благодаря ти, че се съгласи да направим това интервю. Представи себе си и работата си с няколко изречения.

Здравей! Аз съм психолог и телесен психотерапевт, който работи с деца и с възрастни и им помага да преминат през трудни ситуации и периоди. Когато хората изпитват страх, гняв, тъга, омраза, завист, ревност, чувство за малоценност, с които не могат дълго време да се справят, тогава се обръщат към мен, за да им помогна да продължат напред. Понякога към мен се обръщат и родители на деца, които изостават в развитието си спрямо връстниците си.

В нашето общество сякаш все още да потърсиш помощ от психолог се приема като табу. А и много хора са склонни да пренебрегват проблемите с надеждата те да отминат сами. Но когато става въпрос за деца, това така ли е? Приема ли се помощта от терапевт като някаква крайна мярка или родителите са по-склонни да помогнат на децата си?

Моите впечатления са, че съвременните родители четат много за детско развитие, слушат подкасти, участват в уебинари и други обучения и са все по-отворени да обсъждат със специалисти това, което се случва с децата им. За съжаление, понякога родителите на деца с тежки проблеми отказват да приемат факта, че с детето им се случва нещо нередно и забавят с месеци, а понякога и с години обръщането към психолог или логопед. Отрицанието на затрудненията не помага, въпреки че за известен кратък период осигурява спокойствие.

Да, в днешния дигитален свят определено има много информация и всеки родител трябва само да поиска и ще я намери. А какви са най-честите казуси с които си се сблъсквала при работата си с деца? И ориентировъчно на каква възраст са малчуганите, с които работиш?

Към мен се обръщат родители на деца от 2 до 18-годишна възраст. Запитванията за най-малките обикновено са свързани със страхове, тревожност при раздяла, затруднения при свикването на гърне на деца, които вече са на 3 или 4-годишна възраст. Въпросите на родителите на деца от 3 до 7-годишна възраст обикновено са свързани с някоя рязка промяна в поведението или емоциите на детето им - ако е станало по-страхливо, по-свито или ако става все по-агресивно или неспокойно, ако отказва да прави неща, които доскоро е правило или ако се съмняват, че детето им изостава в развитието си. При учениците проблемите почти винаги засягат освен емоциите и поведението, и успеха им в училище.

Какво представлява една сесия с дете до 7-годишна възраст? Само разговор ли? Предполагам се работи и с родителите? Има ли замесени играчки, закачки и игри като цяло?

Обикновено първо се срещам с единия или и с двамата родители, а понякога и с баби и дядовци, ако са основния човек, който отглежда детето. Разговаряме за това, което са забелязали у детето и което ги притеснява. Връщаме се назад във времето и обсъждаме как са преминали бременността, раждането, първата година, първата по-сериозна раздяла - тръгването на ясла или детска градина. Важно е също дали детето е било хоспитализирано за операции или лечение - със или без майката, защото тези преживявания понякога оставят сериозни следи. Опитвам се да разбера каква е атмосферата в семейството в момента - дали то не преминава през труден период. Това е важно, защото понякога децата стават неспокойни в такива ситуации, не могат да осмислят ставащото, понеже нямат житейски опит и само се опитват да се освободят от нежеланите емоции и напрежение, като ги отиграват през поведението си.

След това се срещам с детето и тогава, разбира се, играем с играчки. Детето мисли чрез действието, чрез предметите, с които манипулира. Понякога му е много по-лесно да разбере една ситуация през играта, отколкото само през обясненията, защото за него те са твърде абстрактни. То има нужда от това да вижда и усеща какво се случва с реалните предмети, а не с въображаемите образи, за да осмисли събития или взаимоотношения.

Играчките са много важни и когато става въпрос за дете, което изостава в развитието на знанията и уменията си. Подходящо подбраните играчки и игри са в основата на работата на психолога с детето.

А как приемат децата посещенията при теб? Като време за игра или по-скоро като някакво задължение?

Децата обожават да идват при мен, защото разполагат с цялото ми внимание и знаят, че ще вършим интересни дейности и към желанията им ще бъде проявявано разбиране. Задача на психолога е да определи в какво се състоят затрудненията на детето и да предложи занимания, които представляват предизвикателство за него, но са постижими. Важно е да напредваме с малки успешни стъпки, защото всеки успех, дори и малък, укрепва самооценката на детето и му позволява все по-смело да изследва този наш невероятно пъстър свят. Честите провали, от своя страна, го правят по-неуверено и свито. Съвременният стремеж все по-рано да се предлагат игри, които са подходящи за по-голяма възраст, могат да смутят и обезкуражат нормално развиващи се деца, които още не са готови за това, което се изисква от тях. А плодовете от този натиск за бързо и ранно развитие ще ги берем години след това.

Чрез това какви игри избира детето и каква роля ни дава в тях можем да разберем много за това какво го вълнува в момента, какви емоции преживява, отговор на какви въпроси търси. Детските емоции са много първични, мощни и заливащи. Възможността да ги покажат на възрастен, който да намери думи, с които да ги опише и осмисли носи голямо облекчение за малките.

Ако някой родител си е мислил, че децата се плашат от посещението при психолог, надявам се този твой отговор да ги е разубедил. :)

А доколко родителите са включени в процеса? Даваш ли им домашни, така да се каже?

В ранната детска и начална училищна възраст, родителите са основните фигури в света на детето. Те са създателите, боговете, които изпращат или дарове, или проклятия, чието настроение и житейски проблеми влияят на малките. Децата винаги обичат родителите си и са склонни да приписват нашите гняв или тъга на себе си, опитват се да ни окуражават и подкрепят в трудни периоди. Затова задължително периодично се срещам и с майките и бащите. Целта ми е да им покажа, че поведението и емоциите на детето имат смисъл, не са каприз или проява на дефектност. Родителите, които идват при мен са заинтересовани от благото на чедата си и заедно обсъждаме какво могат да променят в ежедневието, за да помогнат на детето, а понякога - и на себе си.

А има ли неща, които родителите несъзнателно правят и ги съветваш да преустановят въпросната практика? Например в интервюто ни с логопеда Александър Кърджев се засегна темата с екраните.

Всички родители, и аз включително, несъзнавано предаваме на децата си начините да се справяме с различни ситуации. Ако мама и татко са свикнали да прекарват много време пред екрана, ако той им служи за обучение, утеха, забавление, общуване, то неизбежно ще предложим на децата екрани с подобна цел. Тъй като мозъкът на децата е различен от мозъка на възрастния, речникът, с който боравят е различен, много често се получава едно зомбиране, вторачване. При него няма мислене, защото мисълта борави с думи, а случващото се на екрана е бързо и често необяснимо. Да, в мозъка на детето се отделя голямо количество допамин, към който е лесно да се пристрасти, затова децата толкова трудно се откъсват от своите електронни игри. Но времето, прекарано в действия във виртуалния свят е винаги за сметка на опознаването на себе си, емоциите си, възможностите си и взаимоотношенията с хората в реалния свят. Не случайно най-активните възрастни геймъри често са хора, които предпочитат да се изолират от околните и да прекарват часове пред екрана. Така се отдалечават от трудностите си в справянето с реалността.

Волевото усилие да изчакаме, да поскучаем, да се огледаме наоколо, да помислим какво друго можем да правим се заменя с вечно усещане за динамика и удоволствие от видео-игрите. Тези качества най-лесно се развиват в детска възраст и са необходими по-късно и в училище, и в работата.

Дългосрочните изследвания от втората половина на 20 век са доказали, че социално най-успешни са хората, които умеят да отлагат за известно време удоволствието си, да проявяват търпение. Учим ли децата си на търпение в днешно време?

Имайки предвид колко нетърпеливи сме ние самите - едва ли. А ако детето е болно често и не посещава заведение редовно, навън е студено, как можем да заиграем децата, така че да не изискват 100% от нашето време и внимание? Постоянно с нови играчки е ясно, че едва ли е удачна стратегия.

Новите играчки са интересни главно с това, че са нови. И колкото по-често детето получава нови играчки, толкова повече свиква, че вълнуващо е само новото и различното. Творческият елемент обаче, се появява, когато искаме да направим нещо ново със стар и вече познат предмет. Тогава се активират въображението и изобретателността. Децата най-добре играят с неща, които са достатъчно простички и позволяват най-различна употреба. Кукли, фигурки на животни, кубчета, строители, обикновени коли и камиони, играчки-плодове и зеленчуци, кутии, въженца, чашки, парчета плат позволяват на детето да включи въображението си и да изгражда различни светове от наличните, познати елементи. Да твориш, означава да мислиш, да преценяваш. Това изисква време и е много увлекателно. Децата се учат на това, когато им предложим игра със сюжет, който е емоционално зареден, а не просто ги затрупаме с играчки, които се манипулират, но не разказват никаква история.

Тук предполагам идва ролята и дисциплината на родителят - да не се опитва постоянно да угоди и да предложи възможно най-много на своето дете, а да го научи как само да преоткрива света по нови начини чрез своите играчки и занимания от ежедневието.

В края на разговора ни, какво би споделила за родителите, които се колебаят дали да се обърнат към детски психолог по една или друга причина?

Да, понякога е достатъчно да показваме родителската си любов по други начини, които не изискват пари и също са важни за детето.

На родителите, които се колебаят, бих казала да съберат смелост и да опитат. Психологът не е съдия, който определя кой е бил прав и кой - не и не вменява вина. По-скоро помага да видим случващото се в един по-широк контекст, така че да можем да вървим по-добре към желаното от нас.

Благодаря ти за разговора, Ели. В бъдеще можем да направим втора част, ако има интерес.

С удоволствие. Благодаря за възможността!

За връзка с Елена Енева, можете да пишете на нейната фейсбук страница - Психотерапия - Живот тук и сега. Повече материали можете да намерите в сайта ѝ - Тук и сега - Психология за щастлив живот.

Коментари

Теодора Цветкова
Теодора Цветкова 28.11.2022 Ели е прекрасен човек, с много знания и опит. Тя не ги натрапва, а умело използва и успява да помага. Лесно се общува с нея.

Остави коментар

Развитие

Развитие

Как работи с малчуганите един детски психолог: интервю с Елена Енева

Интервю с Детския Психолог Елена Енева

Здравей, Ели. Благодаря ти, че се съгласи да направим това интервю. Представи себе си и работата си с няколко изречения.Здравей! Аз съм психолог и телесен Здравей, Ели. Благодаря ти, че се съгласи да направим това интервю. Представи себе си и работата си с няколко изречения.Здравей! Аз съм психолог и телесен 2022-12-07T09:43:37+02:00 Как работи с малчуганите един детски психолог: интервю с Елена Енева

<p><b>Здравей, Ели. Благодаря ти, че се съгласи да направим това интервю. Представи себе си и работата си с няколко изречения.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Здравей! Аз съм психолог и телесен психотерапевт, който работи с деца и с възрастни и им помага да преминат през трудни ситуации и периоди. Когато хората изпитват страх, гняв, тъга, омраза, завист, ревност, чувство за малоценност, с които не могат дълго време да се справят, тогава се обръщат към мен, за да им помогна да продължат напред. Понякога към мен се обръщат и родители на деца, които изостават в развитието си спрямо връстниците си.</span></p> <p><b>В нашето общество сякаш все още да потърсиш помощ от психолог се приема като табу. А и много хора са склонни да пренебрегват проблемите с надеждата те да отминат сами. Но когато става въпрос за деца, това така ли е? Приема ли се помощта от терапевт като някаква крайна мярка или родителите са по-склонни да помогнат на децата си?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Моите впечатления са, че съвременните родители четат много за детско развитие, слушат подкасти, участват в уебинари и други обучения и са все по-отворени да обсъждат със специалисти това, което се случва с децата им. За съжаление, понякога родителите на деца с тежки проблеми отказват да приемат факта, че с детето им се случва нещо нередно и забавят с месеци, а понякога и с години обръщането към психолог или логопед. Отрицанието на затрудненията не помага, въпреки че за известен кратък период осигурява спокойствие.</span></p> <p><b>Да, в днешния дигитален свят определено има много информация и всеки родител трябва само да поиска и ще я намери. А какви са най-честите казуси с които си се сблъсквала при работата си с деца? И ориентировъчно на каква възраст са малчуганите, с които работиш?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Към мен се обръщат родители на деца от 2 до 18-годишна възраст. Запитванията за най-малките обикновено са свързани със страхове, тревожност при раздяла, затруднения при свикването на гърне на деца, които вече са на 3 или 4-годишна възраст. Въпросите на родителите на деца от 3 до 7-годишна възраст обикновено са свързани с някоя рязка промяна в поведението или емоциите на детето им - ако е станало по-страхливо, по-свито или ако става все по-агресивно или неспокойно, ако отказва да прави неща, които доскоро е правило или ако се съмняват, че детето им изостава в развитието си. При учениците проблемите почти винаги засягат освен емоциите и поведението, и успеха им в училище.</span></p> <p><b>Какво представлява една сесия с дете до 7-годишна възраст? Само разговор ли? Предполагам се работи и с родителите? Има ли замесени играчки, закачки и игри като цяло?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Обикновено първо се срещам с единия или и с двамата родители, а понякога и с баби и дядовци, ако са основния човек, който отглежда детето. Разговаряме за това, което са забелязали у детето и което ги притеснява. Връщаме се назад във времето и обсъждаме как са преминали бременността, раждането, първата година, първата по-сериозна раздяла - тръгването на ясла или детска градина. Важно е също дали детето е било хоспитализирано за операции или лечение - със или без майката, защото тези преживявания понякога оставят сериозни следи. Опитвам се да разбера каква е атмосферата в семейството в момента - дали то не преминава през труден период. Това е важно, защото понякога децата стават неспокойни в такива ситуации, не могат да осмислят ставащото, понеже нямат житейски опит и само се опитват да се освободят от нежеланите емоции и напрежение, като ги отиграват през поведението си.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">След това се срещам с детето и тогава, разбира се, играем с играчки. Детето мисли чрез действието, чрез предметите, с които манипулира. Понякога му е много по-лесно да разбере една ситуация през играта, отколкото само през обясненията, защото за него те са твърде абстрактни. То има нужда от това да вижда и усеща какво се случва с реалните предмети, а не с въображаемите образи, за да осмисли събития или взаимоотношения.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Играчките са много важни и когато става въпрос за дете, което изостава в развитието на знанията и уменията си. Подходящо подбраните играчки и игри са в основата на работата на психолога с детето.</span></p> <p><b>А как приемат децата посещенията при теб? Като време за игра или по-скоро като някакво задължение?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Децата обожават да идват при мен, защото разполагат с цялото ми внимание и знаят, че ще вършим интересни дейности и към желанията им ще бъде проявявано разбиране. Задача на психолога е да определи в какво се състоят затрудненията на детето и да предложи занимания, които представляват предизвикателство за него, но са постижими. Важно е да напредваме с малки успешни стъпки, защото всеки успех, дори и малък, укрепва самооценката на детето и му позволява все по-смело да изследва този наш невероятно пъстър свят. Честите провали, от своя страна, го правят по-неуверено и свито. Съвременният стремеж все по-рано да се предлагат игри, които са подходящи за по-голяма възраст, могат да смутят и обезкуражат нормално развиващи се деца, които още не са готови за това, което се изисква от тях. А плодовете от този натиск за бързо и ранно развитие ще ги берем години след това.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Чрез това какви игри избира детето и каква роля ни дава в тях можем да разберем много за това какво го вълнува в момента, какви емоции преживява, отговор на какви въпроси търси. Детските емоции са много първични, мощни и заливащи. Възможността да ги покажат на възрастен, който да намери думи, с които да ги опише и осмисли носи голямо облекчение за малките.</span></p> <p><b>Ако някой родител си е мислил, че децата се плашат от посещението при психолог, надявам се този твой отговор да ги е разубедил. :)</b></p> <p><b>А доколко родителите са включени в процеса? Даваш ли им домашни, така да се каже?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">В ранната детска и начална училищна възраст, родителите са основните фигури в света на детето. Те са създателите, боговете, които изпращат или дарове, или проклятия, чието настроение и житейски проблеми влияят на малките. Децата винаги обичат родителите си и са склонни да приписват нашите гняв или тъга на себе си, опитват се да ни окуражават и подкрепят в трудни периоди. Затова задължително периодично се срещам и с майките и бащите. Целта ми е да им покажа, че поведението и емоциите на детето имат смисъл, не са каприз или проява на дефектност. Родителите, които идват при мен са заинтересовани от благото на чедата си и заедно обсъждаме какво могат да променят в ежедневието, за да помогнат на детето, а понякога - и на себе си.</span></p> <p><b>А има ли неща, които родителите несъзнателно правят и ги съветваш да преустановят въпросната практика? Например в <a href="https://funsmarttoy.com/article/za-deystviyata-i-dumite-na-decata-intervyu-s-logoped">интервюто ни с логопеда Александър Кърджев</a> се засегна темата с екраните.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Всички родители, и аз включително, несъзнавано предаваме на децата си начините да се справяме с различни ситуации. Ако мама и татко са свикнали да прекарват много време пред екрана, ако той им служи за обучение, утеха, забавление, общуване, то неизбежно ще предложим на децата екрани с подобна цел. Тъй като мозъкът на децата е различен от мозъка на възрастния, речникът, с който боравят е различен, много често се получава едно зомбиране, вторачване. При него няма мислене, защото мисълта борави с думи, а случващото се на екрана е бързо и често необяснимо. Да, в мозъка на детето се отделя голямо количество допамин, към който е лесно да се пристрасти, затова децата толкова трудно се откъсват от своите електронни игри. Но времето, прекарано в действия във виртуалния свят е винаги за сметка на опознаването на себе си, емоциите си, възможностите си и взаимоотношенията с хората в реалния свят. Не случайно най-активните възрастни геймъри често са хора, които предпочитат да се изолират от околните и да прекарват часове пред екрана. Така се отдалечават от трудностите си в справянето с реалността.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Волевото усилие да изчакаме, да поскучаем, да се огледаме наоколо, да помислим какво друго можем да правим се заменя с вечно усещане за динамика и удоволствие от видео-игрите. Тези качества най-лесно се развиват в детска възраст и са необходими по-късно и в училище, и в работата.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Дългосрочните изследвания от втората половина на 20 век са доказали, че социално най-успешни са хората, които умеят да отлагат за известно време удоволствието си, да проявяват търпение. Учим ли децата си на търпение в днешно време?</span></p> <p><b>Имайки предвид колко нетърпеливи сме ние самите - едва ли. А ако детето е болно често и не посещава заведение редовно, навън е студено, как можем да заиграем децата, така че да не изискват 100% от нашето време и внимание? Постоянно с нови играчки е ясно, че едва ли е удачна стратегия.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Новите играчки са интересни главно с това, че са нови. И колкото по-често детето получава нови играчки, толкова повече свиква, че вълнуващо е само новото и различното. Творческият елемент обаче, се появява, когато искаме да направим нещо ново със стар и вече познат предмет. Тогава се активират въображението и изобретателността. Децата най-добре играят с неща, които са достатъчно простички и позволяват най-различна употреба. Кукли, фигурки на животни, <a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-kubove-i-sorteri">кубчета</a>, <a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-konstruktori">строители</a>, обикновени коли и камиони, <a href="https://funsmarttoy.com/category/v-kuhnyata">играчки-плодове и зеленчуци</a>, кутии, въженца, чашки, парчета плат позволяват на детето да включи въображението си и да изгражда различни светове от наличните, познати елементи. Да твориш, означава да мислиш, да преценяваш. Това изисква време и е много увлекателно. Децата се учат на това, когато им предложим игра със сюжет, който е емоционално зареден, а не просто ги затрупаме с играчки, които се манипулират, но не разказват никаква история.</span></p> <p><b>Тук предполагам идва ролята и дисциплината на родителят - да не се опитва постоянно да угоди и да предложи възможно най-много на своето дете, а да го научи как само да преоткрива света по нови начини чрез своите играчки и занимания от ежедневието.</b></p> <p><b>В края на разговора ни, какво би споделила за родителите, които се колебаят дали да се обърнат към детски психолог по една или друга причина?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Да, понякога е достатъчно да показваме родителската си любов по други начини, които не изискват пари и също са важни за детето.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">На родителите, които се колебаят, бих казала да съберат смелост и да опитат. Психологът не е съдия, който определя кой е бил прав и кой - не и не вменява вина. По-скоро помага да видим случващото се в един по-широк контекст, така че да можем да вървим по-добре към желаното от нас.</span></p> <p><b>Благодаря ти за разговора, Ели. В бъдеще можем да направим втора част, ако има интерес.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">С удоволствие. Благодаря за възможността!</span></p> <p></p> <p><b>За връзка с Елена Енева, можете да пишете на нейната фейсбук страница - </b><a href="https://www.facebook.com/tukisega/"><b>Психотерапия - Живот тук и сега</b></a><b>. Повече материали можете да намерите в сайта ѝ - </b><a href="https://tukisega.info/"><b>Тук и сега - Психология за щастлив живот</b></a>.</p>

Теодора Цветкова Теодора Цветкова

2022-11-28T21:54:12+02:00
Ели е прекрасен човек, с много знания и опит. Тя не ги натрапва, а умело използва и успява да помага. Лесно се общува с нея.
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки