Меню
Меню
Какво е консултант по детски сън? Интервю с Маги Дойчинова

15.12.2022 16:23:31

Какво е консултант по детски сън? Интервю с Маги Дойчинова

Здравей, Маги. Радвам се, че се съгласи да участваш в нашата поредица от интервюта със специалисти, които работят с малчугани. Представи себе си и работата си с няколко изречения.

Здравей! Много благодаря за поканата и за доверието. Надявам се да сме полезни на родителите. 

Казвам се Магдалена Дойчинова и съм детски психолог и консултант по детски сън. Основна част от работата ми е консултирането на родителите. Като специалист по детски сън моята задача е да предоставя необходимата информация на семействата за това как да подсигурят здравословен и качествен сън на техните деца. Имам широки познания за множество методи, с които едно дете може да се научи да заспива по-самостоятелно, но в практиката ми използвам само меки такива. Това са методи, благодарение на които детето се учи на нови навици, но не се оставя само. То има пълната подкрепа на родителите си.

Консултантите по детски сън са сравнително нови за нашето общество. Ще разкажеш ли какви са най-честите случаи с които се сблъскваш в работата си?

Наистина тази професия тепърва намира своето място в България, което е чудесно. До преди няколко години за детския сън нямаше почти никаква информация на български език, което пък подтикваше изморени родители да прибягват до единствената широко достъпна информация тогава - да оставят детето да се нареве, за да заспи.

Най-често към мен се обръщат нови родителите, които искат най-доброто за тяхното дете и семейство, както и такива с повече от 1 дете, които обаче за първи път се сблъскват с трудности около съня. Общото между всички тях е, че са изключително изморени и искат промяна. Обикновено децата имат много неспокоен и накъсан нощен сън, а през деня спят само кратки дремки, което пък от своя страна ги прави раздразнителни през деня и трудно усвояват нови умения.

А в каква възраст са най-често децата, чиито родители се обръщат към теб за помощ със съня?

Най-често ме търсят родители на бебета и деца между 6 и 18 месеца. Обикновено първо опитват да се справят сами с информацията, която имат и ако не успеят- търсят професионална помощ и най-вече подкрепа. Често виждам, че не информацията и методите, които използвам са ключови за тях, а именно подкрепата и постоянният контакт с доверен човек.

А какъв точно е процесът ти на работа? Предполагам родителите попълват някакъв въпросник? Изготвя ли се някакъв индивидуален план или стратегия? Има ли проследяване в последствие?

Винаги попълват въпросник преди срещата ни, чрез който успявам да се запозная детайлно със семейната ситуация и с основни фактори около съня на детето. Този въпросник ми помага да се ориентирам в това какъв е родителският стил, какъв е темпераментът на детето, какви са целите на семейството. Също така родителите попълват и подробна таблица с режима на детето за няколко дена, за да мога да изчисля индивидуалната му нужда от сън, както и да открия моделите, които влияят на качеството и количеството на съня. След това провеждам консултацията със семейството и давам насоки за промяна. Дали има проследяване или не, това зависи от услугата, която ще изберат. Предлагам еднократни консултации, на които говорим подробно за всичко около режима, качеството на будното време според възрастта и интересите на детето и накрая споделям как да постигнат по-самостоятелно заспиване ако желаят такова. Тези консултации не включват проследяване. Въпреки това за мен най-важна е подкрепата, която мога да окажа на родителите и поради тази причина съм предвидила допълнителен разговор след основната ни консултация. Той цели да даде възможност на родителите да споделят стъпките, които са предприели и да потърсят допълнителна информация относно тези моменти, които ги затрудняват в процеса на промяната. 

Ако пък имат нужда от повече подкрепа и постоянно наблюдение на процеса, тогава правим консултация с проследяване и работя заедно със семейството в продължение на няколко седмици, обикновено около месец. Тогава предоставям писмен план, който адаптирам всеки път при нужда, според реакциите на детето и нуждите на родителите. Накрая получават и допълнителни насоки за евентуални следващи трудни моменти или очаквани промени в режима на детето.

Чудесно е, че родителите имат различни опции. Предполагам в много от случаите се налага по-дълго да се работи, за да може режимът на детенцето да бъде подобрен. А има ли неща, които родителите неволно допускат като грешки и водят до влошаване на съня или режима на малчуганите?

Това е много добър, но и много обширен въпрос. Има много действия от страна на родителите, които пречат на съня на детето, но не обичам да ги наричам "грешки", защото това допълнително притеснява и без това тревожните родители. Всички ние грешим, а човек, който не работи с деца и не е специалист по детски сън няма как да знае, че това са грешки. Всяко едно действие е продиктувано от добрите намерения на родителите. Затова се стремя на споделям много достъпна информация онлайн и дори нови родители, които нямат представа какво е "интервал на будуване" или пък "цикъл на съня" да могат да се запознаят навреме с това и да са малко по-подготвени за отглеждането на малко бебе и дете. 

Но от друга страна определям и като минус многото информация, която залива интернет днес. Колкото е полезна, толкова е и плашеща. Наблюдавам тенденция, че родителите истински се паникьосват, когато открият, че детето им не спи "толкова, колкото трябва според нормите" или пък когато направи кратка дрямка, която в много от случаите е напълно нормална и очаквана. Така че като основна грешка отчитам това, че все повече се разчита на информацията, за сметка на инстинкта на родителите и комуникацията с детето. Призивът ми към всички тях е да слушат интуицията си, да наблюдават детето си, а информацията, която аз и други колеги даваме да е само ориентир. Тогава "грешките" ще са по-редки.

Да, определено огромните количества информация онлайн са все по-объркващи за всички нас. А можеш ли да споделиш няколко съвета или примера за нещо, което често използваш в работата си като консултант по детски сън. Например да препоръчаш варианти за тихи игри преди лягане?

Да, има основни съвети, които давам всеки път. Те варират до известна степен според възрастта на детето и семейната среда, в която живее, но мога да изброя някои от тях. На първо време съветвам родителите да се занимават активно с децата си в будното им време. Едно дете спи добре тогава, когато е изморено достатъчно. Смятам, че повечето домашни задължения могат да изчакат друг подходящ момент, а когато бебето е будно, то има нужда от игри и общуване, защото така учи. На второ място идват тихите игри, които спомена. Често разказвам аналогията с хамстера. Колкото по-бързо върти колелото си той, толкова повече време му трябва след това, за да спре. Същото е и при децата. Рядкост са тези от тях, които могат да бъдат стимулирани до последно, след което просто лягат и заспиват. Обикновено им трябва малко време, за да преминат от режим на активности, към режим на почивка. И тук идват на помощ спокойните занимания. Те зависят от възрастта и уменията на детето. За малките бебета това могат да са меки играчки, играчки за дъвчене, гушкане и песни от страна на родителите. Малко по-големите бебета обикновено обичат, но и се отпускат с най-различни игри за фина моторика като сортери, кубчета, играчки за нанизване и други. А при по-големите деца това време може да е голямо предизвикателство, но с подходящите стимули става лесно и приятно. Могат да се използват пъзели, кукли за приспиване/хранене и т.н., бизи бордове, рисувателни занимания и всичко останало, което не предполага много физическа активност или силни емоционални реакции. Обикновено на малките бебета им трябват от 10 до 20 минути с подобни занимания, но колкото по-голямо става детето, толкова по-дълго става и това време на тихи игри.

В интервютата с логопеда Александър Кърджев и с психолога Елена Енева засегнахме и темата с екраните. Какви са твоите впечатления относно тяхното влияние над детския сън?

Едва ли има специалист, който може да каже нещо положително за тях. По отношение на съня, екраните влияят до голяма степен. От една страна те превъзбуждат и натоварват незрялата нервна система на децата, което често води до трудни приспивания след това. Със сигурност не са подходящи за времето преди сън, времето на спокойни и тихи игри. От друга страна екраните излъчват ярка синя светлина, която възпрепятства качеството на съня на физиологично ниво. Тази светлина намалява значително нивата на мелатонина - хормона на съня, което може да доведе до по-кратък или по-повърхностен нощен сън след това. И трето - те са основна причина за появата на кошмари при малките деца. Разбира се, децата и без да гледат телевизия или клипчета на телефона, пак ще имат своите си страхове, които могат да се проявят под формата на кошмари, но екраните ги подсилват и пораждат допълнителни такива.

Като стана дума за кошмари, помага ли консултантът по детски сън освен за подобряване на режима и за конкретни казуси като кошмари, нощни терори или спане на ново място (например детско заведение)?

Да, консултантът по детски сън информира и дава насоки по най-различни теми, свързани със съня на детето. Справянето с нощните терори и приспиването на нови и непознати места (или пък подготовката за такова) също са честа тема на разговор със специалист по сън. Помагам и при въпроси, свързани с отделянето на детето в друга стая или при регрес в навиците на съня на детето след поява на брат/сестра или пък друго значимо събитие за детето и семейството. Кошмарите са по-скоро тема за обсъждане с детски психолог, защото са емоционални по произход и е важно детето да бъде разбрано, а след това и как се комуникира с него. Аз практикувам професията детски психолог от много години и поради тази причина успявам да съчетая насоките ми за режима и навиците на сън с тези за емоционалното състояние на детето и как родителите да подходят при поява на кошмари.

Супер е, че има все повече специалисти, които да помагат на хората в нелеката задача да бъдат родители. За финал на нашия разговор, какво би казала на хората, които се колебаят дали да се обърнат към консултант по детски сън?

Винаги насърчавам родителите да се опитат да се справят сами в началото, но ако не успеят или усещат, че нещо им липсва и не са сигурни в подхода си, то тогава силно препоръчвам да се допитат до специалист, защото той ще им даде индивидуални насоки, конкретно за техния случай и за тяхното дете. Това интернет не може да го предостави. Също така смятам, че е важно родителите да се чувстват добре и отпочинали, за да бъдат максимално полезни за своите деца. Майчинството може да е нещо повече от скъсани дрехи и време само вкъщи. Детето има нужда от щастливи родители и ако умората им влияе негативно и имат нужда от промяна, то те трябва да помислят и за себе си. Това не ги прави лоши родители, а полезни родители. Децата виждат примера и се водят по него.

Страхотно казано. Благодаря ти за този разговор и ще се радвам да направим втора част ако има интерес от нашата аудитория.

И аз благодаря отново за възможността. Надявам се да съм вдъхнала кураж и увереност.

За връзка с Магдалена Дойчинова, можете да последвате нейната инстаграм страница @detski.proziavki или фейсбук страница Детски прозявки- Детски психолог и консултант по детски сън. Повече полезна информация по темата и за услугите ѝ, можете да намерите в нейния сайт - https://www.detskiproziavki.com/

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Развитие

Развитие

Какво е консултант по детски сън? Интервю с Маги Дойчинова

Какво е консултант по детски сън? Интервю с Маги Дойчинова

Здравей, Маги. Радвам се, че се съгласи да участваш в нашата поредица от интервюта със специалисти, които работят с малчугани. Представи себе си и работата Здравей, Маги. Радвам се, че се съгласи да участваш в нашата поредица от интервюта със специалисти, които работят с малчугани. Представи себе си и работата 2022-12-15T16:27:13+02:00 Какво е консултант по детски сън? Интервю с Маги Дойчинова

<p><b>Здравей, Маги. Радвам се, че се съгласи да участваш в нашата поредица от интервюта със специалисти, които работят с малчугани. Представи себе си и работата си с няколко изречения.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Здравей! Много благодаря за поканата и за доверието. Надявам се да сме полезни на родителите.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Казвам се Магдалена Дойчинова и съм детски психолог и консултант по детски сън. Основна част от работата ми е консултирането на родителите. Като специалист по детски сън моята задача е да предоставя необходимата информация на семействата за това как да подсигурят здравословен и качествен сън на техните деца. Имам широки познания за множество методи, с които едно дете може да се научи да заспива по-самостоятелно, но в практиката ми използвам само меки такива. Това са методи, благодарение на които детето се учи на нови навици, но не се оставя само. То има пълната подкрепа на родителите си.</span></p> <p></p> <p><b>Консултантите по детски сън са сравнително нови за нашето общество. Ще разкажеш ли какви са най-честите случаи с които се сблъскваш в работата си?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Наистина тази професия тепърва намира своето място в България, което е чудесно. До преди няколко години за детския сън нямаше почти никаква информация на български език, което пък подтикваше изморени родители да прибягват до единствената широко достъпна информация тогава - да оставят детето да се нареве, за да заспи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-често към мен се обръщат нови родителите, които искат най-доброто за тяхното дете и семейство, както и такива с повече от 1 дете, които обаче за първи път се сблъскват с трудности около съня. Общото между всички тях е, че са изключително изморени и искат промяна. Обикновено децата имат много неспокоен и накъсан нощен сън, а през деня спят само кратки дремки, което пък от своя страна ги прави раздразнителни през деня и трудно усвояват нови умения.</span><br /><br /></p> <p><b>А в каква възраст са най-често децата, чиито родители се обръщат към теб за помощ със съня?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-често ме търсят родители на бебета и деца между 6 и 18 месеца. Обикновено първо опитват да се справят сами с информацията, която имат и ако не успеят- търсят професионална помощ и най-вече подкрепа. Често виждам, че не информацията и методите, които използвам са ключови за тях, а именно подкрепата и постоянният контакт с доверен човек.</span><br /><br /></p> <p><b>А какъв точно е процесът ти на работа? Предполагам родителите попълват някакъв въпросник? Изготвя ли се някакъв индивидуален план или стратегия? Има ли проследяване в последствие?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Винаги попълват въпросник преди срещата ни, чрез който успявам да се запозная детайлно със семейната ситуация и с основни фактори около съня на детето. Този въпросник ми помага да се ориентирам в това какъв е родителският стил, какъв е темпераментът на детето, какви са целите на семейството. Също така родителите попълват и подробна таблица с режима на детето за няколко дена, за да мога да изчисля индивидуалната му нужда от сън, както и да открия моделите, които влияят на качеството и количеството на съня. След това провеждам консултацията със семейството и давам насоки за промяна. Дали има проследяване или не, това зависи от услугата, която ще изберат. Предлагам еднократни консултации, на които говорим подробно за всичко около режима, качеството на будното време според възрастта и интересите на детето и накрая споделям как да постигнат по-самостоятелно заспиване ако желаят такова. Тези консултации не включват проследяване. Въпреки това за мен най-важна е подкрепата, която мога да окажа на родителите и поради тази причина съм предвидила допълнителен разговор след основната ни консултация. Той цели да даде възможност на родителите да споделят стъпките, които са предприели и да потърсят допълнителна информация относно тези моменти, които ги затрудняват в процеса на промяната.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако пък имат нужда от повече подкрепа и постоянно наблюдение на процеса, тогава правим консултация с проследяване и работя заедно със семейството в продължение на няколко седмици, обикновено около месец. Тогава предоставям писмен план, който адаптирам всеки път при нужда, според реакциите на детето и нуждите на родителите. Накрая получават и допълнителни насоки за евентуални следващи трудни моменти или очаквани промени в режима на детето.</span><br /><br /></p> <p><b>Чудесно е, че родителите имат различни опции. Предполагам в много от случаите се налага по-дълго да се работи, за да може режимът на детенцето да бъде подобрен. А има ли неща, които родителите неволно допускат като грешки и водят до влошаване на съня или режима на малчуганите?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това е много добър, но и много обширен въпрос. Има много действия от страна на родителите, които пречат на съня на детето, но не обичам да ги наричам "грешки", защото това допълнително притеснява и без това тревожните родители. Всички ние грешим, а човек, който не работи с деца и не е специалист по детски сън няма как да знае, че това са грешки. Всяко едно действие е продиктувано от добрите намерения на родителите. Затова се стремя на споделям много достъпна информация онлайн и дори нови родители, които нямат представа какво е "интервал на будуване" или пък "цикъл на съня" да могат да се запознаят навреме с това и да са малко по-подготвени за отглеждането на малко бебе и дете.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но от друга страна определям и като минус многото информация, която залива интернет днес. Колкото е полезна, толкова е и плашеща. Наблюдавам тенденция, че родителите истински се паникьосват, когато открият, че детето им не спи "толкова, колкото трябва според нормите" или пък когато направи кратка дрямка, която в много от случаите е напълно нормална и очаквана. Така че като основна грешка отчитам това, че все повече се разчита на информацията, за сметка на инстинкта на родителите и комуникацията с детето. Призивът ми към всички тях е да слушат интуицията си, да наблюдават детето си, а информацията, която аз и други колеги даваме да е само ориентир. Тогава "грешките" ще са по-редки.</span><br /><br /></p> <p><b>Да, определено огромните количества информация онлайн са все по-объркващи за всички нас. А можеш ли да споделиш няколко съвета или примера за нещо, което често използваш в работата си като консултант по детски сън. Например да препоръчаш варианти за тихи игри преди лягане?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Да, има основни съвети, които давам всеки път. Те варират до известна степен според възрастта на детето и семейната среда, в която живее, но мога да изброя някои от тях. На първо време съветвам родителите да се занимават активно с децата си в будното им време. Едно дете спи добре тогава, когато е изморено достатъчно. Смятам, че повечето домашни задължения могат да изчакат друг подходящ момент, а когато бебето е будно, то има нужда от игри и общуване, защото така учи. На второ място идват тихите игри, които спомена. Често разказвам аналогията с хамстера. Колкото по-бързо върти колелото си той, толкова повече време му трябва след това, за да спре. Същото е и при децата. Рядкост са тези от тях, които могат да бъдат стимулирани до последно, след което просто лягат и заспиват. Обикновено им трябва малко време, за да преминат от режим на активности, към режим на почивка. И тук идват на помощ спокойните занимания. Те зависят от възрастта и уменията на детето. За малките бебета това могат да са меки играчки, играчки за дъвчене, гушкане и песни от страна на родителите. Малко по-големите бебета обикновено обичат, но и се отпускат с най-различни игри за фина моторика като </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-kubove-i-sorteri"><span style="font-weight: 400;">сортери, кубчета</span></a><span style="font-weight: 400;">, </span><a href="https://funsmarttoy.com/tags/nanizvane"><span style="font-weight: 400;">играчки за нанизване</span></a><span style="font-weight: 400;"> и други. А при по-големите деца това време може да е голямо предизвикателство, но с подходящите стимули става лесно и приятно. Могат да се използват </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-pazeli-i-sorteri-za-deca"><span style="font-weight: 400;">пъзели</span></a><span style="font-weight: 400;">, кукли за приспиване/хранене и т.н., бизи бордове, рисувателни занимания и всичко останало, което не предполага много физическа активност или силни емоционални реакции. Обикновено на малките бебета им трябват от 10 до 20 минути с подобни занимания, но колкото по-голямо става детето, толкова по-дълго става и това време на тихи игри.</span><br /><br /></p> <p><b>В интервютата с </b><a href="https://funsmarttoy.com/article/za-deystviyata-i-dumite-na-decata-intervyu-s-logoped"><b>логопеда Александър Кърджев</b></a><b> и с </b><a href="https://funsmarttoy.com/article/da-se-obarnem-li-kam-detski-psiholog-intervyu-s-elena-eneva"><b>психолога Елена Енева</b></a><b> засегнахме и темата с екраните. Какви са твоите впечатления относно тяхното влияние над детския сън?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Едва ли има специалист, който може да каже нещо положително за тях. По отношение на съня, екраните влияят до голяма степен. От една страна те превъзбуждат и натоварват незрялата нервна система на децата, което често води до трудни приспивания след това. Със сигурност не са подходящи за времето преди сън, времето на спокойни и тихи игри. От друга страна екраните излъчват ярка синя светлина, която възпрепятства качеството на съня на физиологично ниво. Тази светлина намалява значително нивата на мелатонина - хормона на съня, което може да доведе до по-кратък или по-повърхностен нощен сън след това. И трето - те са основна причина за появата на кошмари при малките деца. Разбира се, децата и без да гледат телевизия или клипчета на телефона, пак ще имат своите си страхове, които могат да се проявят под формата на кошмари, но екраните ги подсилват и пораждат допълнителни такива.</span><br /><br /></p> <p><b>Като стана дума за кошмари, помага ли консултантът по детски сън освен за подобряване на режима и за конкретни казуси като кошмари, нощни терори или спане на ново място (например детско заведение)?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Да, консултантът по детски сън информира и дава насоки по най-различни теми, свързани със съня на детето. Справянето с нощните терори и приспиването на нови и непознати места (или пък подготовката за такова) също са честа тема на разговор със специалист по сън. Помагам и при въпроси, свързани с отделянето на детето в друга стая или при регрес в навиците на съня на детето след поява на брат/сестра или пък друго значимо събитие за детето и семейството. Кошмарите са по-скоро тема за обсъждане с детски психолог, защото са емоционални по произход и е важно детето да бъде разбрано, а след това и как се комуникира с него. Аз практикувам професията детски психолог от много години и поради тази причина успявам да съчетая насоките ми за режима и навиците на сън с тези за емоционалното състояние на детето и как родителите да подходят при поява на кошмари.</span><br /><br /></p> <p><b>Супер е, че има все повече специалисти, които да помагат на хората в нелеката задача да бъдат родители. За финал на нашия разговор, какво би казала на хората, които се колебаят дали да се обърнат към консултант по детски сън?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Винаги насърчавам родителите да се опитат да се справят сами в началото, но ако не успеят или усещат, че нещо им липсва и не са сигурни в подхода си, то тогава силно препоръчвам да се допитат до специалист, защото той ще им даде индивидуални насоки, конкретно за техния случай и за тяхното дете. Това интернет не може да го предостави. Също така смятам, че е важно родителите да се чувстват добре и отпочинали, за да бъдат максимално полезни за своите деца. Майчинството може да е нещо повече от скъсани дрехи и време само вкъщи. Детето има нужда от щастливи родители и ако умората им влияе негативно и имат нужда от промяна, то те трябва да помислят и за себе си. Това не ги прави лоши родители, а полезни родители. Децата виждат примера и се водят по него.</span><br /><br /></p> <p><b>Страхотно казано. Благодаря ти за този разговор и ще се радвам да направим втора част ако има интерес от нашата аудитория.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">И аз благодаря отново за възможността. Надявам се да съм вдъхнала кураж и увереност.</span></p> <p></p> <p><b>За връзка с Магдалена Дойчинова, можете да последвате нейната инстаграм страница </b><a href="https://www.instagram.com/detski.proziavki/"><b>@detski.proziavki</b></a><b> или фейсбук страница </b><a href="https://www.facebook.com/detski.proziavki"><b>Детски прозявки- Детски психолог и консултант по детски сън</b></a><b>. Повече полезна информация по темата и за услугите ѝ, можете да намерите в нейния сайт - <a href="https://www.detskiproziavki.com/">https://www.detskiproziavki.com/</a></b></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки