Меню
Меню
Прохождане На Бебе: Всичко, Което Трябва Да Знаете

13.09.2021 11:10:06

Прохождане На Бебе: Всичко, Което Трябва Да Знаете

Прохождането на бебето е сред най-вълнуващите моменти за един родител. Всяка майка и всеки татко с нетърпение очакват да видят как мъничето им израства и придобива самостоятелност. Прохождането е ключов момент от развитието на детето и е събитие, което се помни от родителите цял живот. 

Този стадии от развитието на бебето е натурален и естествен, но протича по различен начин за всяко дете. Като родители е нормално да имате редица въпроси и притеснения относно първите стъпки на вашето мъниче. Ние сме тук, за да отговорим на всеки въпрос!

В тази статия ще предложим цялостно обяснение за всичко свързано с детското прохождане. Ще отговорим на въпроса кога прохожда бебето, какви са разликите между прохождането при момичета и момчета и ще разгледаме как да помогнем на бебето да проходи. 

Кога прохождат бебетата?

Въпреки, че се наблюдават сходни тенденции при прохождането на мъничетата, не съществува универсален отговор на този въпрос. Всяко дете е различно и уникално и е важно като родители да позволите на бебето да се развива в своите собствени темпове. 

Счита се като стандарт за бебето да проходи и да започне да прави самостоятелно стъпки между 12 и 15 месеца. Възможно е Вашето мъниче да подрани или да закъснее с това ново приключение. Някои бебета започват да прохождат на 9 месеца, докато има и деца, които прохождат на година и половина. Това кога детето ще проходи зависи от няколко фактора. 

На първо място, влияние оказва генетиката. Някои деца са генетично предразположени към по-ранно прохождане. Освен генетиката, важна роля играят и родителите. Родителите имат способността да стимулират децата да направят първите крачки по-рано чрез забавни и интересни игри за деца и помощни предмети или играчки. 

Важно е да споменем, че прекомерното стимулиране за по-ранно прохождане може да има и негативен ефект върху детето. Необходимо е мъничето да е физически и психически готово за този важен момент. Особено ако бебето тежи повече отколкото е препоръчително за дадена възраст, ранното прохождане може да означава изкривяване на крачетата и последици в зряла възраст. 

Уверете се, че прохождането се случва в правилния ред, с всички необходими предходни стъпки. Първо, бебето ще се научи да стои стабилно самостоятелно, без помощ от възрастни или предмети. След това, то ще започне да пълзи и да опознава света по по-различен начин. След пълзенето следва фазата на самостоятелното изправяне и едва след това мъничето е готово за първите стъпки без помощ. Някои деца са много по-любопитни от други и активно искат да се запознаят с различни предмети. Това е един от най-силните фактори, които мотивират мъничетата да се движат. 

Но еднакво ли е прохождането при момичетата и момчетата? 

Има ли разлика в прохождането на момчета и момичета

Наблюдават се известни разлики в прохождането на момчета и на момичета. Всъщност, тези разлики не са видими само при прохождането. Често се наблюдава по-бързо израстване и развитие при момичетата. Това са наблюдения но не и правила. Възможно е да забележите, че момичетата прохождат по-рано, на около 9 месеца, докато момчетата правят първите си крачки най-често на около 12 месеца. Естествено, съществуват и много изключения и понякога момчетата прохождат и по-рано. 

Независимо какъв е полът на Вашето мъниче, позволете му само да подбере правилния ритъм за развитие. Наблюдавайте развитието му и където е възможно се намесете като родител с цел мотивация и упора.

Необходими ли са детски обувки за прохождането?

Много родители се колебаят дали детските обувки са нужен елемент от бебешкото прохождане. Накратко, отговорът е не. Първите самостоятелни стъпки вкъщи е препоръчително да бъдат с боси крачета. Това позволява контакт с повърхността, което гарантира по-добър усет на детето. Разбира се, стъпките навън, където средата е замърсена и опасна, е редно да се случат с детски обувки. 

Необходимо е да подберете правилно детските обувки по време на прохождане, за да осигурите максимален комфорт и удобство на детето. Твърде стегнати или неудобно обувки биха могли да доведат до нежелание за ходене. Изберете обувка, която е с мека подметка и позволява лесно огъване. В тази ранна възраст, децата все още нямат укрепнали и стабилни мускулни групи и е от ключово значение да осигурите тяхната безопасност.

Как да помогнем на детето да проходи

Стигнахме и до най-интересната част за повечето родители - как да помогнем на бебето да проходи. Има много методи, които можете да използвате, за да стимулирате детското развитие и желанието за прохождане. 

Нека разделим тези методи на две категории - упражнения и играчки.

Упражнения за прохождане на бебе

За да може да се осъществи прохождането е необходимо бебешкото тяло да е подготвено и стабилно. Ето някои предложения за упражнения, които ще помогнат за детското развитие.

Движения на главата и шията

Първото нещо, за което трябва да се погрижите преди прохождането, е укрепването на мускулите на гърба. Те са от огромно значение за стабилността на детето по време на ходене. Можете да помогнете на мъничето си да развие тази мускулна група като привличате неговото внимание към различни обекти с цел движение на главата от ляво на дясно и обратно. Прекарване на време по корем и пълзенето също са начини да закрепите мускулите на гърба.

Упражнения за баланс 

Прохождането при децата също е свързано и с баланса. Щом детето Ви започне да стои самостоятелно, можете да започнете упражнения за баланс. Използвайте голяма топка и поставете мъничето по корем върху нея. Придържайте го за ръцете и бавно и плавно движете топката напред и назад. 

Гоненица за бебета

Редица забавни игри също са чудесен стимул за прохождане. Накарайте детето да свикне да пълни по-уверено и бързо като играете на гоненица. На този етап, единственото, което то ще може да използва, за да се справи е пълзенето. Това ще му помогне да развие увереност в тялото и и да се научи да контролира движенията си по-добре. 

Играчки за прохождане 

Освен забавните игри и физически упражнения за деца, в днешно време можете да се възползвате и от богато разнообразие от уреди за прохождане на бебе като проходилки и играчки за бутане и дърпане

Уокър за прохождане 

Сред най-популярните и често използвани играчки за прохождане за уокърите или проходилките. Качественият детски дървен уокър е чудесен инструмент, който ще помогне на мъничето да се научи да се изправя без чужда помощ. Дървеният материал е стабилен и осигурява чудесна упора. След като свикне с изправянето, детето може да се възползва от подвижността на уокъра или проходилката и да направи няколко крачки, бутайки колелцата на играчката. 

Проходилките предлагат и редица други ползи. Те са често създадени и многобройни интересни и занимателни и игри, които ще привлекат интереса на детето и ще превърнат ходенето в лесна и приятна задача. Уокърът за прохождане е чудесен уред за развиване на фините двигателни умения.

Играчки за дърпане и бутане

Съществуват и много други алтернативи на играчки за дърпане и бутане за деца. Играчките за бутане са чудесен начин да стимулирате детето да прекарва повече време по корем в по-ранните си месеци. Играчката ще ги подтикне към изтласкване, използвайки долните крайници. Те също помагат за развитието на двустранната координация, за връзката между очи и ръце, за засилване на раменния комплекс и ръцете и други. След като детето се чувства комфортно с играчките за бутане, можете да преминете към играчки за дърпане. Подберете дървена играчка за бутане или дърпане, която ще привлече интереса на мъничето и ще бъде забавна и интересна. 

Прохождане с увереност 

Прохождането при бебетата е наистина вълнуващо събитие. Колкото повече внимание и време отделят на Вашето мъниче с цел укрепване на детското тяло и стимулация за прохождане, толкова по-комфортно ще се чувства детето по време на неговите първи самостоятелни крачки. Надяваме се тази статия да Ви бъде полезна при подготовката за прохождане и да отговаря на всички Ваши въпроси.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Развитие

Развитие

Прохождане На Бебе: Всичко, Което Трябва Да Знаете

Прохождане На Бебе: Всичко, Което Трябва Да Знаете

Разберете всичко за прохождането на веашето бебе - как прохожда, трябва ли да му помогнем да проходи и как да го направим. Разберете всичко за прохождането на веашето бебе - как прохожда, трябва ли да му помогнем да проходи и как да го направим. 2021-09-13T11:10:07+03:00 Прохождане На Бебе: Всичко, Което Трябва Да Знаете

<p><span style="font-weight: 400;">Прохождането на бебето е сред най-вълнуващите моменти за един родител. Всяка майка и всеки татко с нетърпение очакват да видят как мъничето им израства и придобива самостоятелност. Прохождането е ключов момент от развитието на детето и е събитие, което се помни от родителите цял живот.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Този стадии от развитието на бебето е натурален и естествен, но протича по различен начин за всяко дете. Като родители е нормално да имате редица въпроси и притеснения относно първите стъпки на вашето мъниче. Ние сме тук, за да отговорим на всеки въпрос!</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В тази статия ще предложим цялостно обяснение за всичко свързано с детското прохождане. Ще отговорим на въпроса кога прохожда бебето, какви са разликите между прохождането при момичета и момчета и ще разгледаме как да помогнем на бебето да проходи.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Кога прохождат бебетата?</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки, че се наблюдават сходни тенденции при прохождането на мъничетата, не съществува универсален отговор на този въпрос. Всяко дете е различно и уникално и е важно като родители да позволите на бебето да се развива в своите собствени темпове.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Счита се като стандарт за бебето да проходи и да започне да прави самостоятелно стъпки между 12 и 15 месеца. Възможно е Вашето мъниче да подрани или да закъснее с това ново приключение. Някои бебета започват да прохождат на 9 месеца, докато има и деца, които прохождат на година и половина. Това кога детето ще проходи зависи от няколко фактора.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">На първо място, влияние оказва генетиката. Някои деца са генетично предразположени към по-ранно прохождане. Освен генетиката, важна роля играят и родителите. Родителите имат способността да стимулират децата да направят първите крачки по-рано чрез забавни и интересни игри за деца и помощни предмети или играчки.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Важно е да споменем, че прекомерното стимулиране за по-ранно прохождане може да има и негативен ефект върху детето. Необходимо е мъничето да е физически и психически готово за този важен момент. Особено ако бебето тежи повече отколкото е препоръчително за дадена възраст, ранното прохождане може да означава изкривяване на крачетата и последици в зряла възраст.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Уверете се, че прохождането се случва в правилния ред, с всички необходими предходни стъпки. Първо, бебето ще се научи да стои стабилно самостоятелно, без помощ от възрастни или предмети. След това, то ще започне да пълзи и да опознава света по по-различен начин. След пълзенето следва фазата на самостоятелното изправяне и едва след това мъничето е готово за първите стъпки без помощ. Някои деца са много по-любопитни от други и активно искат да се запознаят с различни предмети. Това е един от най-силните фактори, които мотивират мъничетата да се движат.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но еднакво ли е прохождането при момичетата и момчетата?&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Има ли разлика в прохождането на момчета и момичета</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Наблюдават се известни разлики в прохождането на момчета и на момичета. Всъщност, тези разлики не са видими само при прохождането. Често се наблюдава по-бързо израстване и развитие при момичетата. Това са наблюдения но не и правила. Възможно е да забележите, че момичетата прохождат по-рано, на около 9 месеца, докато момчетата правят първите си крачки най-често на около 12 месеца. Естествено, съществуват и много изключения и понякога момчетата прохождат и по-рано.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Независимо какъв е полът на Вашето мъниче, позволете му само да подбере правилния ритъм за развитие. Наблюдавайте развитието му и където е възможно се намесете като родител с цел мотивация и упора.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Необходими ли са детски обувки за прохождането?</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Много родители се колебаят дали детските обувки са нужен елемент от бебешкото прохождане. Накратко, отговорът е не. Първите самостоятелни стъпки вкъщи е препоръчително да бъдат с боси крачета. Това позволява контакт с повърхността, което гарантира по-добър усет на детето. Разбира се, стъпките навън, където средата е замърсена и опасна, е редно да се случат с детски обувки.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Необходимо е да подберете правилно детските обувки по време на прохождане, за да осигурите максимален комфорт и удобство на детето. Твърде стегнати или неудобно обувки биха могли да доведат до нежелание за ходене. Изберете обувка, която е с мека подметка и позволява лесно огъване. В тази ранна възраст, децата все още нямат укрепнали и стабилни мускулни групи и е от ключово значение да осигурите тяхната безопасност.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Как да помогнем на детето да проходи</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Стигнахме и до най-интересната част за повечето родители - как да помогнем на бебето да проходи. Има много методи, които можете да използвате, за да стимулирате детското развитие и желанието за прохождане.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нека разделим тези методи на две категории - упражнения и играчки.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Упражнения за прохождане на бебе</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">За да може да се осъществи прохождането е необходимо бебешкото тяло да е подготвено и стабилно. Ето някои предложения за упражнения, които ще помогнат за детското развитие.</span></p> <p><b>Движения на главата и шията</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Първото нещо, за което трябва да се погрижите преди прохождането, е укрепването на мускулите на гърба. Те са от огромно значение за стабилността на детето по време на ходене. Можете да помогнете на мъничето си да развие тази мускулна група като привличате неговото внимание към различни обекти с цел движение на главата от ляво на дясно и обратно. Прекарване на време по корем и пълзенето също са начини да закрепите мускулите на гърба.</span></p> <p><b>Упражнения за баланс&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Прохождането при децата също е свързано и с баланса. Щом детето Ви започне да стои самостоятелно, можете да започнете упражнения за баланс. Използвайте голяма топка и поставете мъничето по корем върху нея. Придържайте го за ръцете и бавно и плавно движете топката напред и назад.&nbsp;</span></p> <p><b>Гоненица за бебета</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Редица забавни игри също са чудесен стимул за прохождане. Накарайте детето да свикне да пълни по-уверено и бързо като играете на гоненица. На този етап, единственото, което то ще може да използва, за да се справи е пълзенето. Това ще му помогне да развие увереност в тялото и и да се научи да контролира движенията си по-добре.&nbsp;</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Играчки за прохождане&nbsp;</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Освен забавните игри и физически упражнения за деца, в днешно време можете да се възползвате и от богато разнообразие от уреди за прохождане на бебе като </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/prohodilki-i-igrachki-za-butane-i-darpane"><span style="font-weight: 400;">проходилки и играчки за бутане и дърпане</span></a><span style="font-weight: 400;">.&nbsp;</span></p> <p><b>Уокър за прохождане&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Сред най-популярните и често използвани играчки за прохождане за уокърите или проходилките. Качественият </span><a href="https://funsmarttoy.com/product/prohodilka-detski-darven-uokar-v-cherven-cvyat-tooky-toy"><span style="font-weight: 400;">детски дървен уокър</span></a><span style="font-weight: 400;"> е чудесен инструмент, който ще помогне на мъничето да се научи да се изправя без чужда помощ. Дървеният материал е стабилен и осигурява чудесна упора. След като свикне с изправянето, детето може да се възползва от подвижността на уокъра или проходилката и да направи няколко крачки, бутайки колелцата на играчката.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Проходилките предлагат и редица други ползи. Те са често създадени и многобройни интересни и занимателни и игри, които ще привлекат интереса на детето и ще превърнат ходенето в лесна и приятна задача. Уокърът за прохождане е чудесен уред за развиване на фините двигателни умения.</span></p> <p><b>Играчки за дърпане и бутане</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съществуват и много други алтернативи на играчки за дърпане и бутане за деца. Играчките за бутане са чудесен начин да стимулирате детето да прекарва повече време по корем в по-ранните си месеци. Играчката ще ги подтикне към изтласкване, използвайки долните крайници. Те също помагат за развитието на двустранната координация, за връзката между очи и ръце, за засилване на раменния комплекс и ръцете и други. След като детето се чувства комфортно с играчките за бутане, можете да преминете към играчки за дърпане. Подберете дървена играчка за бутане или дърпане, която ще привлече интереса на мъничето и ще бъде забавна и интересна.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Прохождане с увереност&nbsp;</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Прохождането при бебетата е наистина вълнуващо събитие. Колкото повече внимание и време отделят на Вашето мъниче с цел укрепване на детското тяло и стимулация за прохождане, толкова по-комфортно ще се чувства детето по време на неговите първи самостоятелни крачки. Надяваме се тази статия да Ви бъде полезна при подготовката за прохождане и да отговаря на всички Ваши въпроси.</span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки