Меню
Меню
Наръчник За Възпитание По Метода Монтесори

13.09.2021 10:13:44

Наръчник За Възпитание По Метода Монтесори

Отглеждането и възпитанието на деца не е никак лесна задача. То е комплексен процес, който изисква голяма доза подготовка, търпение и постоянство. Възпитанието на дете не е временна фаза а трае дълги години, докато мъничето навърши зряла възраст и е в състояние да взима решения. 

Повечето родители мечтаят да видят как децата им израстват и се превръщат в здрави, стабилни и добре възпитани възрастни. Но за да се случи това е необходимо полагането на правилните основи в ранна възраст.

Съществуват множество методи, що се отнася то детско възпитание. Един от най-нашумелите и нестандартни методи в днешно време е методът Монтесори. В тази статия, ще Ви разкажем по-подробно за това какво представлява той, какви са неговите предимства и как можете да го използвате за отглеждането на Вашето дете.

Какво е методът Монтесори?

Преди да разгледаме какво включва възпитанието по метода Монтесори си струва да разгледаме от къде произлиза той. Зад създаването на този алтернативен метод за възпитание стои италианската лекарка и световноизвестна педагожка Мария Монтесори.

Благодарение на години опит с деца и наблюдения от тяхното раждане до юнушеска възраст, тя прави интересни заключения, които подробно описва и използва за създаването на метода. Различни култури по света се възползват и наслаждават на метода и повече от 100 години. Той е подходящ както за прилагане в училище, така и за използване от родителите у дома. 

Методът Монтесори се отличава с това, че възприема детето като активен, любопитен и заинтригуван от света индивид, който може самостоятелно да трупа знания и умения по най-подходящия и добрия начин. Методът стимулира активната страна на децата и поставя на първо място играта като най-силен инструмент за учене. Обучението по Монтесори поставя на пиедестал физическото, психическо, емоционално и социално развитие при децата. Във връзка с това, все повече нараства популярността и на играчки Монтесори.

Според тази система, детето трябва да бъде подтиквано към действие, да бъде мотивирано да бъде активно вместо да бъде наказвано или увиквано за това, че не стои мирно, не спазва команди и не е “послушно”. Методът е пълната противоположност на стандартния подход в повечето детски градини и училища, а успехите от него са видими. 

Монтесори стимулира детето да бъде независимо, свободно и да придобие чувство за цел.

Какво представлява обучение по метода Монтесори?

Ключово място в обучението по метода Монтесори заедно личният пример. Именно затова той се оказва предизвикателство и за родителите и учителите, които смело правят първите стъпки към него. Този иновативен начин на обучение е чудесен за деца, но развива и редица качества и умения във възрастните.

Съществуват различни Монтесори игри и забавления, които да стимулират децата да бъдат любопитни и активни. По-интересното при метода е, че той е подходящ за различни възрасти. Нека разгледаме етапите при детското развитие според Монтесори:

 • от 0 до 3 години – децата развиват своята душевност и активно се влияят от тази на възрастните;
 • от 3 до 6 години – детето взима пример от възрастните, с които прекарваш най-много време и са най-близо до него душевно
 • от 6 до 12 години –  детето расте без промени;
 • от 12 до 18 години – активен етап на промени, свързани с растежа, сходен период на 0-3г.; Този етап се разделя на два подетапа:
  • от 12 до 15 години;
  • от 15 до 18 години;

При метода Монтесори, по-големите деца учат по-малките. Родителите и учителите играят ролята на ментори и съветници, които единствено показват пътя на малките но ги оставят те самостоятелно да преминат през него. Всяко дете е приемано за индивидуално и подходът към него също трябва да е такъв. 

Предимства на възпитание по метода Монтесори

За разлика от редица други традиционни методи за възпитание, методът Монтесори взима под внимание фактът, че всяко дете е уникално, има свое собствено държание, предпочитания и интереси. Тази система позволява на децата да следват своите собствени темпове на развитие и да следват своите интереси. 

Системата е подходяща за мъничета в най-ранна възраст, което помага на децата да придобият координация, концентрация и независимост още от самото начало. Методът цели да изгради индивиди, които имат чувство за защита и са част от една позитивно настроена и грижовна общност. Тези деца на по-късен етап се превръщат във възрастни за пример, които успешно се справят с всяко изпитание. 

Как да използвате метода Монтесори вкъщи?

Прилагането на метода Монтесори вкъщи изисква доза подготовка. Заобикалящата обстановка също играе голяма роля при възпитанието по този метод. Уверете се, че детската стая или помещението, в което детето прекарва време в обучения, игри и забавления, е светло и просторно. Детето трябва да има достатъчно място да се движи свободно из стаята, без ограничения. 

Съществуват 19 принципа, които са от основно значение за обучението по Монтесори и които можете да използвате у дома:

 1. Обучението на децата е най-ефективно с помощта на предмети от заобикалящия ги свят.
 2. Критиката има изключително негативно влияние върху децата и ги учи да критикуват и съдят.
 3. Хваленето на детето го учи да цени себе си и другите.
 4. Агресията при децата се поражда от израстване във враждебна среда. 
 5. Честните отношения помагат на детето да се превърне в честен възрастен. 
 6. Осмиваните деца често се превръщат в срамежливи и плахи възрастни.
 7. Доверието в другите се поражда от чувството за сигурност. 
 8. Чувството за вина се поражда от често порицание. 
 9. Самоуважението е следствие на често одобрение от останалите. 
 10. Търпението е резултат на снизходителност. 
 11. Можете да спечелите доверието на детето като се забавлявате заедно. 
 12. Ако едно дете израства в атмосфера на приятелство и добронамереност – то ще се научи как да открива любовта.
 13. За детето не бива да се говори лошо, независимо дали това се случва в негово присъствие или отсъствие.
 14. Насочете вниманието си върху стимулиране на положителните качества в детето.
 15. Не пренебрегвайте децата и винаги ги изслушвайте и отговаряйте на техните въпроси.
 16. Винаги подхождайте с уважение към детето, дори тогава, когато греши.
 17. Бъдете готови да се отзовете на помощ на дете, което търси и бъдете незабележими за дете, което е открило отговорите.
 18. Подкрепяйте детето си да развива своите таланти и умения още от най-ранна възраст. Правете това с търпение, грижа, разбирателство и любов.
 19. Винаги възпитавайте с пример и показвайте най-добрата част от себе си.

Независимо дали става въпрос за Монтесори за бебета или за деца в по-зряла възраст, този метод е изключително иновативен, успешен и полезен. Надяваме се, че този наръчник ще Ви помогне да приложите метода с лекота и да се насладите на желаните резултати.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Развитие

Развитие

Наръчник За Възпитание По Метода Монтесори

Възпитание По Метода Монтесори - Как да го приложим?

Как да приложите успешният метод Монтесори при отглеждането на вашето дете. Прочетете всичко необходимо тук! Как да приложите успешният метод Монтесори при отглеждането на вашето дете. Прочетете всичко необходимо тук! 2021-09-15T12:51:48+03:00 Наръчник За Възпитание По Метода Монтесори

<p><span style="font-weight: 400;">Отглеждането и възпитанието на деца не е никак лесна задача. То е комплексен процес, който изисква голяма доза подготовка, търпение и постоянство. Възпитанието на дете не е временна фаза а трае дълги години, докато мъничето навърши зряла възраст и е в състояние да взима решения.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Повечето родители мечтаят да видят как децата им израстват и се превръщат в здрави, стабилни и добре възпитани възрастни. Но за да се случи това е необходимо полагането на правилните основи в ранна възраст.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съществуват множество методи, що се отнася то детско възпитание. Един от най-нашумелите и нестандартни методи в днешно време е методът Монтесори. В тази статия, ще Ви разкажем по-подробно за това какво представлява той, какви са неговите предимства и как можете да го използвате за отглеждането на Вашето дете.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Какво е методът Монтесори?</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Преди да разгледаме какво включва възпитанието по метода Монтесори си струва да разгледаме от къде произлиза той. Зад създаването на този алтернативен метод за възпитание стои италианската лекарка и световноизвестна педагожка Мария Монтесори.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Благодарение на години опит с деца и наблюдения от тяхното раждане до юнушеска възраст, тя прави интересни заключения, които подробно описва и използва за създаването на метода. Различни култури по света се възползват и наслаждават на метода и повече от 100 години. Той е подходящ както за прилагане в училище, така и за използване от родителите у дома.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Методът Монтесори се отличава с това, че възприема детето като активен, любопитен и заинтригуван от света индивид, който може самостоятелно да трупа знания и умения по най-подходящия и добрия начин. Методът стимулира активната страна на децата и поставя на първо място играта като най-силен инструмент за учене. Обучението по Монтесори поставя на пиедестал физическото, психическо, емоционално и социално развитие при децата. Във връзка с това, все повече нараства популярността и на<span>&nbsp;<a href="https://funsmarttoy.com/category/montesori-igrachki">играчки Монтесори</a>.</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Според тази система, детето трябва да бъде подтиквано към действие, да бъде мотивирано да бъде активно вместо да бъде наказвано или увиквано за това, че не стои мирно, не спазва команди и не е &ldquo;послушно&rdquo;. Методът е пълната противоположност на стандартния подход в повечето детски градини и училища, а успехите от него са видими.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Монтесори стимулира детето да бъде независимо, свободно и да придобие чувство за цел.</span></p> <p><a href="https://funsmarttoy.com/category/montesori-igrachki" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14033/files/image/igrachki-montesori.jpg" /></a></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Какво представлява обучение по метода Монтесори?</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Ключово място в обучението по метода Монтесори заедно личният пример. Именно затова той се оказва предизвикателство и за родителите и учителите, които смело правят първите стъпки към него. Този иновативен начин на обучение е чудесен за деца, но развива и редица качества и умения във възрастните.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съществуват различни Монтесори игри и забавления, които да стимулират децата да бъдат любопитни и активни. По-интересното при метода е, че той е подходящ за различни възрасти. Нека разгледаме етапите при детското развитие според Монтесори:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">от 0 до 3 години &ndash; децата развиват своята душевност и активно се влияят от тази на възрастните;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">от 3 до 6 години &ndash; детето взима пример от възрастните, с които прекарваш най-много време и са най-близо до него душевно</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">от 6 до 12 години &ndash;&nbsp; детето расте без промени;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">от 12 до 18 години &ndash; активен етап на промени, свързани с растежа, сходен период на 0-3г.; Този етап се разделя на два подетапа:</span></li> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="2"><span style="font-weight: 400;">от 12 до 15 години;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="2"><span style="font-weight: 400;">от 15 до 18 години;</span></li> </ul> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">При метода Монтесори, по-големите деца учат по-малките. Родителите и учителите играят ролята на ментори и съветници, които единствено показват пътя на малките но ги оставят те самостоятелно да преминат през него. Всяко дете е приемано за индивидуално и подходът към него също трябва да е такъв.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Предимства на възпитание по метода Монтесори</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">За разлика от редица други традиционни методи за възпитание, методът Монтесори взима под внимание фактът, че всяко дете е уникално, има свое собствено държание, предпочитания и интереси. Тази система позволява на децата да следват своите собствени темпове на развитие и да следват своите интереси.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Системата е подходяща за мъничета в най-ранна възраст, което помага на децата да придобият координация, концентрация и независимост още от самото начало. Методът цели да изгради индивиди, които имат чувство за защита и са част от една позитивно настроена и грижовна общност. Тези деца на по-късен етап се превръщат във възрастни за пример, които успешно се справят с всяко изпитание.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Как да използвате метода Монтесори вкъщи?</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Прилагането на метода Монтесори вкъщи изисква доза подготовка. Заобикалящата обстановка също играе голяма роля при възпитанието по този метод. Уверете се, че детската стая или помещението, в което детето прекарва време в обучения, игри и забавления, е светло и просторно. Детето трябва да има достатъчно място да се движи свободно из стаята, без ограничения.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съществуват 19 принципа, които са от основно значение за обучението по Монтесори и които можете да използвате у дома:</span></p> <ol> <li><span style="font-weight: 400;"> Обучението на децата е най-ефективно с помощта на предмети от заобикалящия ги свят.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Критиката има изключително негативно влияние върху децата и ги учи да критикуват и съдят.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Хваленето на детето го учи да цени себе си и другите.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Агресията при децата се поражда от израстване във враждебна среда.&nbsp;</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Честните отношения помагат на детето да се превърне в честен възрастен.&nbsp;</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Осмиваните деца често се превръщат в срамежливи и плахи възрастни.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Доверието в другите се поражда от чувството за сигурност.&nbsp;</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Чувството за вина се поражда от често порицание.&nbsp;</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Самоуважението е следствие на често одобрение от останалите.&nbsp;</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Търпението е резултат на снизходителност.&nbsp;</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Можете да спечелите доверието на детето като се забавлявате заедно.&nbsp;</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Ако едно дете израства в атмосфера на приятелство и добронамереност &ndash; то ще се научи как да открива любовта.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> За детето не бива да се говори лошо, независимо дали това се случва в негово присъствие или отсъствие.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Насочете вниманието си върху стимулиране на положителните качества в детето.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Не пренебрегвайте децата и винаги ги изслушвайте и отговаряйте на техните въпроси.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Винаги подхождайте с уважение към детето, дори тогава, когато греши.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Бъдете готови да се отзовете на помощ на дете, което търси и бъдете незабележими за дете, което е открило отговорите.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Подкрепяйте детето си да развива своите таланти и умения още от най-ранна възраст. Правете това с търпение, грижа, разбирателство и любов.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;"> Винаги възпитавайте с пример и показвайте най-добрата част от себе си.</span></li> </ol> <p><span style="font-weight: 400;">Независимо дали става въпрос за Монтесори за бебета или за деца в по-зряла възраст, този метод е изключително иновативен, успешен и полезен. Надяваме се, че този наръчник ще Ви помогне да приложите метода с лекота и да се насладите на желаните резултати.</span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки