Меню
Меню
Вредата от екраните и канали на чужди езици при бебетата и децата ​

14.11.2022 14:03:11

Вредата от екраните и канали на чужди езици при бебетата и децата ​

В дигиталния свят, в който живеем днес, получаването на информация на чужди езици е нещо съвсем естествено за нас, като възрастни. Независимо дали става въпрос за телевизионни предавания или за YouTube канали, където най-популярното съдържание е на английски, ние сме свикнали да попиваме информация на чужди езици. 

Но дали това е добра практика и за бебетата и децата?

В предишна статия вече сме отговорили на въпроса защо да избягваме телевизията за бебета и малки деца. Тук ще разгледаме по-подробно как влияят чуждите канали на детското развитие и ще разгледаме темата за децата и екраните в повече детайл. 

Вредата от гледането на телевизия и чужди езици при бебета

Различни проучвания показват, че съществува връзка между телевизията и езиковото развитие при малки деца. Колкото повече време прекарват децата в гледане на телевизия, толкова по-бавно се учат да говорят - обратно на очакванията на повечето родители. 

Но истината е, вредата от екрани при бебета и деца е още по-голяма когато става въпрос за канали на чужди езици.

Ето и няколко причини, поради които не се препоръчва да успокоявате или занимавате мъничето си с канали на английски или други езици още от ранна възраст. 

Бебетата учат език най-добре при общуване с хора

Широко прието е, че бебетата и децата учат език най-добре когато общуват с хора, а не докато гледат телевизия. Това е така, защото когато те гледат телевизия, те не са активно ангажирани в учебния процес. По-скоро децата пасивно получават информация. 

Макар и този метод да има минимални резултати, в дългосрочен план той не е толкова ефективен, особено когато го сравним с активното занимание, което включва и присъствието на родители или други деца. Когато мъничетата са активно ангажирани, те непрекъснато обработват нова информация и се опитват да я осмислят. Това им помага да научат език по-бързо и по-ефективно и да създадат трайни връзки в съзнанието си.

Телевизията на чужд език може да доведе до объркване и да забави езиковото развитие

Що се отнася до телевизията, много родители вярват, че прекараното време пред екрана непременно е свързано с негативни последици. Въпреки че това може да е вярно за по-големите деца, не е непременно вярно за бебетата. Всъщност, ако е поставено в граници, гледането на определени видове образователни програми може да помогне за насърчаване на ранното езиково развитие.

Но това означава ли, че чуждоезичната телевизия е препоръчителна? Вредно ли е бебетата да гледат канали на други езици? 

Отговорът несъмнено е да.

Когато бебетата са изложени на телевизия на чужд език е силно вероятно това да доведе до объркване и забавяне на езиковото им развитие. Това е така, защото бебетата учат най-добре, когато чуват езика, използван в естествената му среда. Гледането на телевизия на чужд език отнема този допир до езика и всъщност може да попречи на изучаването на майчиния и чужди езици в по-напреднала възраст.

Ако търсите начини да насърчите ранното езиково развитие на вашето бебе, избягвайте да го излагате на телевизионни канали на чужди езици. 

Важно е да показвате на мъничетата различни езици, но най-добре е да правите това лично

Важно е децата да имат допир до различни езици. Това им помага да научат нови думи и фрази, а също така и да развият когнитивните си умения. Най-добре е обаче да направите това лично, а не чрез телевизионни канали. Това е така, защото когато бебетата гледат телевизия, те често се фокусират върху картините, а не върху думите. В резултат на това те може да не научат толкова, колкото биха научили слушайки някой да говори езика. Важно е да уточним, че трябва да се съобрази и възрастта на детето - трябва родният език да е добре усвоен преди да се въведе чужд.

Гледането на телевизия на чужди езици също може да доведе до проблеми с произношението и граматиката

Когато децата гледат телевизия на чужд език, те не само учат речника и граматиката на този език, но и попиват произношението и интонацията. Това може да е проблем, тъй като произношението на думи и фрази на чужд език може да е доста различно от начина, по който се произнасят на родния им език. Например думата „домат“ се произнася „tuh-muh-toh“ на английски, но „tuh-mah-tee-oh“ на испански. 

Ако децата се научат да произнасят думи от чужд език неправилно, за тях може да бъде трудно да коригират произношението си, когато по-късно започнат да учат правилно този език.

Освен проблеми с произношението, гледането на телевизия на чужди езици може да доведе и до проблеми с граматиката. Децата могат да възприемат неправилни или неподходящи граматически структури от гледане на телевизионни програми на чужд език. Това може да ги затрудни да научат правилната граматика като ученици в училище. 

Децата, които гледат много телевизия е по-вероятно да страдат от затлъстяване и да имат проблеми с концентрацията и постиженията в училище

За бебетата и децата е вредно да гледат телевизионни канали на чужди езици, защото това може да доведе до затлъстяване и затруднения в концентрацията. Телевизорът, таблетът или мобилното устройство могат да бъдат много разсейващи и да попречат на детето да се съсредоточи върху нещо друго. Освен това, те могат да бъдат много стимулиращи, което може да направи приспиването на бебето доста по-трудно начинание.

Алтернативни подходи

След като стигнахме до заключението, че екраните и каналите на чужди езици не са препоръчителни за бебета и деца, какъв друг подход можем да намерим за получаването на нови знания и умения?

Съществуват разнообразни методи за усвояване на нови знания, постигане на бързо и ефективно детско развитие и подобряване на концентрацията. Например, можете да заложите на обучителни играчки като детски дървени пъзели или монтесори играчки. Споделяйки играта с вашите мъничета, вие ще можете да ги окуражите да растат с умерени крачки и да споделяте тези важни мигове с тях. Играта на площадка с деца на близка или по-голяма възраст също оказва добро влияние. Мъниците обичат да играят с деца по-големи от тях и лесно усвояват нови думи и умения от тях.

Надяваме се, че тази статия ще ви бъде полезна и ще ви насърчи към най-правилния подход за детско развитие. Ако не сте сигурни с какъв вид играчки и занимания да започнете, разгледайте нашите онлайн каталози и изберете игра, която ще грабне интереса на вашето мъниче и ще му позволи да отключи своя пълен потенциал.

Източници: 9 месеца, Parenting Science
Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Развитие

Развитие

Вредата от екраните и канали на чужди езици при бебетата и децата ​

Вредата от екраните и канали на чужди езици при бебетата и децата ​

Научете повече за вредата от екраните и канали на чужди езици при децата и бебетата в блога на FunSmartToy. Научете повече за вредата от екраните и канали на чужди езици при децата и бебетата в блога на FunSmartToy. 2022-11-14T14:03:18+02:00 Вредата от екраните и канали на чужди езици при бебетата и децата ​

<p><span style="font-weight: 400;">В дигиталния свят, в който живеем днес, получаването на информация на чужди езици е нещо съвсем естествено за нас, като възрастни. Независимо дали става въпрос за телевизионни предавания или за YouTube канали, където най-популярното съдържание е на английски, ние сме свикнали да попиваме информация на чужди езици.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но дали това е добра практика и за бебетата и децата?</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В предишна статия вече сме отговорили на въпроса</span><a href="https://funsmarttoy.com/article/zashto-da-izbyagvame-televiziyata-za-bebeta-i-malki-deca"><span style="font-weight: 400;"> защо да избягваме телевизията за бебета и малки деца</span></a><span style="font-weight: 400;">. Тук ще разгледаме по-подробно как влияят чуждите канали на детското развитие и ще разгледаме темата за децата и екраните в повече детайл.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Вредата от гледането на телевизия и чужди езици при бебета</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Различни проучвания показват, че съществува връзка между телевизията и езиковото развитие при малки деца. Колкото повече време прекарват децата в гледане на телевизия, толкова по-бавно се учат да говорят - обратно на очакванията на повечето родители.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но истината е, вредата от екрани при бебета и деца е още по-голяма когато става въпрос за канали на чужди езици.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето и няколко причини, поради които не се препоръчва да успокоявате или занимавате мъничето си с канали на английски или други езици още от ранна възраст.&nbsp;</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Бебетата учат език най-добре при общуване с хора</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Широко прието е, че бебетата и децата учат език най-добре когато общуват с хора, а не докато гледат телевизия. Това е така, защото когато те гледат телевизия, те не са активно ангажирани в учебния процес. По-скоро децата пасивно получават информация.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Макар и този метод да има минимални резултати, в дългосрочен план той не е толкова ефективен, особено когато го сравним с активното занимание, което включва и присъствието на родители или други деца. Когато мъничетата са активно ангажирани, те непрекъснато обработват нова информация и се опитват да я осмислят. Това им помага да научат език по-бързо и по-ефективно и да създадат трайни връзки в съзнанието си.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Телевизията на чужд език може да доведе до объркване и да забави езиковото развитие</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Що се отнася до телевизията, много родители вярват, че прекараното време пред екрана непременно е свързано с негативни последици. Въпреки че това може да е вярно за по-големите деца, не е непременно вярно за бебетата. Всъщност, ако е поставено в граници, гледането на определени видове образователни програми може да помогне за насърчаване на ранното езиково развитие.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но това означава ли, че чуждоезичната телевизия е препоръчителна? Вредно ли е бебетата да гледат канали на други езици?&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Отговорът несъмнено е да.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато бебетата са изложени на телевизия на чужд език е силно вероятно това да доведе до объркване и забавяне на езиковото им развитие. Това е така, защото бебетата учат най-добре, когато чуват езика, използван в естествената му среда. Гледането на телевизия на чужд език отнема този допир до езика и всъщност може да попречи на изучаването на майчиния и чужди езици в по-напреднала възраст.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако търсите начини да насърчите ранното езиково развитие на вашето бебе, избягвайте да го излагате на телевизионни канали на чужди езици.&nbsp;</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Важно е да показвате на мъничетата различни езици, но най-добре е да правите това лично</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Важно е децата да имат допир до различни езици. Това им помага да научат нови думи и фрази, а също така и да развият когнитивните си умения. Най-добре е обаче да направите това лично, а не чрез телевизионни канали. Това е така, защото когато бебетата гледат телевизия, те често се фокусират върху картините, а не върху думите. В резултат на това те може да не научат толкова, колкото биха научили слушайки някой да говори езика. Важно е да уточним, че трябва да се съобрази и възрастта на детето - трябва родният език да е добре усвоен преди да се въведе чужд.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Гледането на телевизия на чужди езици също може да доведе до проблеми с произношението и граматиката</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Когато децата гледат телевизия на чужд език, те не само учат речника и граматиката на този език, но и попиват произношението и интонацията. Това може да е проблем, тъй като произношението на думи и фрази на чужд език може да е доста различно от начина, по който се произнасят на родния им език. Например думата &bdquo;домат&ldquo; се произнася &bdquo;tuh-muh-toh&ldquo; на английски, но &bdquo;tuh-mah-tee-oh&ldquo; на испански.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако децата се научат да произнасят думи от чужд език неправилно, за тях може да бъде трудно да коригират произношението си, когато по-късно започнат да учат правилно този език.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен проблеми с произношението, гледането на телевизия на чужди езици може да доведе и до проблеми с граматиката. Децата могат да възприемат неправилни или неподходящи граматически структури от гледане на телевизионни програми на чужд език. Това може да ги затрудни да научат правилната граматика като ученици в училище.&nbsp;</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Децата, които гледат много телевизия е по-вероятно да страдат от затлъстяване и да имат проблеми с концентрацията и постиженията в училище</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">За бебетата и децата е вредно да гледат телевизионни канали на чужди езици, защото това може да доведе до затлъстяване и затруднения в концентрацията. Телевизорът, таблетът или мобилното устройство могат да бъдат много разсейващи и да попречат на детето да се съсредоточи върху нещо друго. Освен това, те могат да бъдат много стимулиращи, което може да направи приспиването на бебето доста по-трудно начинание.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Алтернативни подходи</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">След като стигнахме до заключението, че екраните и каналите на чужди езици не са препоръчителни за бебета и деца, какъв друг подход можем да намерим за получаването на нови знания и умения?</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съществуват разнообразни методи за усвояване на нови знания, постигане на бързо и ефективно детско развитие и подобряване на концентрацията. Например, можете да заложите на обучителни играчки като </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-pazeli-i-sorteri-za-deca"><span style="font-weight: 400;">детски дървени пъзели</span></a><span style="font-weight: 400;"> или </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/montesori-igrachki"><span style="font-weight: 400;">монтесори играчки</span></a><span style="font-weight: 400;">. Споделяйки играта с вашите мъничета, вие ще можете да ги окуражите да растат с умерени крачки и да споделяте тези важни мигове с тях. Играта на площадка с деца на близка или по-голяма възраст също оказва добро влияние. Мъниците обичат да играят с деца по-големи от тях и лесно усвояват нови думи и умения от тях.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Надяваме се, че тази статия ще ви бъде полезна и ще ви насърчи към най-правилния подход за детско развитие. Ако не сте сигурни с какъв вид играчки и занимания да започнете, разгледайте нашите онлайн каталози и изберете игра, която ще грабне интереса на вашето мъниче и ще му позволи да отключи своя пълен потенциал.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Източници: </span><a href="https://9meseca.bg/polezno/televiziyata-i-decata"><span style="font-weight: 400;">9 месеца</span></a><span style="font-weight: 400;">, </span><a href="https://parentingscience.com/effects-of-television-on-children-learning-speech/"><span style="font-weight: 400;">Parenting Science</span></a></p> <p><br /><br /><br /></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки