Меню
Меню
Захранване на бебе: кога, как и с какво

25.08.2022 12:51:00

Захранване на бебе: кога, как и с какво

Захранването на бебето е един от най-вълнуващите моменти в развитието на мъничето. Особено за нови родители, етапът може да бъде силно емоционален и до известна степен стресиращ. Всяко първо захранване на бебе е съпроводено с многобройни въпроси и неясноти от рода на от кога започва захранването на бебето, с какво се захранва първо и други. 

За да направим захранването на вашето на бебе по-лесно и сигурно, сме приготвили полезна информация, която покрива всичко за захранването. Ще отговорим на въпроси като в кой месец се захранва бебето, с какво пюре се започва захранването и ще споделим още интересни факти, които ще са ви от полза.

Кога се захранва бебето?

Един от най-често срещаните въпроси сред родителите е на колко месеца се захранва бебе. Истината е, че отговорът не е един. Всяко дете е различно и има своите собствени темпове на растеж и развитие. Въпреки това, можем да разгледаме препоръките от лекарите относно кога започва захранването при бебетата за да се ориентираме.  

Лекарите споделят, че е добре се изчака бебето да навърши около 6 месеца преди да се въведе твърда храна в менюто му.  В никакъв случай не се се препоръчва захранване на бебето преди 4 месеца. Въвеждането на твърда храна преди 4-месечна възраст би могло да причини задавяне и да накара детето да приема по-малко от необходимото количество кърма. Струва си да отбележим, че твърде късното въвеждане на твърди храни също не е за предпочитане, тъй като може да увеличи риска от развиването на алергии

Щом навърши половин годинка, бебето се нуждае от вещества като желязо и цинк, които могат да бъдат набавени от твърдите храни. 

Как да разберем че е време да започнем захранването

Но как можете да разберете, че моментът за захранване на детето е настъпил? 

Наблюдават се редица признаци, които сигнализират, че бебето е готово за стартирането на захранващ период:

  • Детето има видим контрол над главата и шията и може да стои самостоятелно на  висок стол;
  • Мъничето проявява любопитство към различни храни. Например, може да забележите, че бебето ви наблюдава с интерес докато се храните, посяга към храната и отваря устата си при вида на храна;
  • Бебето спира да избутва храната от устата си. Избутването с език е естествен рефлекс, който изчезва, когато детето е на възраст между 4 и 6 месеца;
  • Детето е удвоило теглото си от момента на раждане;

Ако някои от тези признаци са налични, то може би е време да поговорите с вашия педиатър и да обсъдите как да подходите към захранването. 

С какво може да захраните бебето

След като сте по-уверени на тема кога се започва захранването на бебето и сте преценили, че моментът за вашето мъниче е дошъл, то следващият голям въпрос е с какво да захраните бебето. Изборът на първата храна за детето включва три основни варианта - захранване на бебето с пюрета, каши и други алтернативи.

Зеленчукови пюрета

Захранване на бебето с пюре е сред най-често срещаните избори за родителите. Пюрето може да бъде зеленчуково-млечно или плодово-млечно. Правилото тук, е че независимо какъв вид пюре изберете, то задължително трябва да бъде разредено с мляко. Стандартно е добре да се добавят между 30 и 50 мл адаптирано мляко към пюрето. Ако предпочитате да разчитате на готови бебешки пюрета, непременно проверете добавените съставки в продукта. Проверете и за каква възраст е предназначено пюрето. Консистенцията трябва да е достатъчно гъста, така че да остава на лъжичката. 

Класическите варианти за захранване на бебе с пюрета включват продукти като картоф, морков и тиква. Можете да експериментирате и с тиквичка и пащърнак.

Каши

Следващата популярна опция за захранване на бебе е кашата, като в повечето случаи тук става въпрос за оризова каша. Оризовата каша е силно препоръчителна за мъничета, които не наддават достатъчно или при които се наблюдава изразен рефлукс. Кашата предоставя достатъчно калории, а освен това консистенцията и често е по-гъста, което я прави чудесен избор за захранване. Също както при пюретата, кашите се приготвят с кърма или адаптирано мляко. Ако купувате готова каша, уверете се, че не съдържа животинско мляко и е безглутенова. 

Стартирайте захранването с каша от ориз, царевица, просо или елда. След като сте запознали бебето с първата каша, втората би могла да съдържа глутен, без това да доведе до раздразнения. Например, подходящи продукти за следващ етап на захранване са овес, ръж, пшеница и ечемик. 

Плодови пюрета

Плодовите пюрета също са чудесен избор за захранване на бебе. Имайте предвид, обаче, че те са доста по-сладки и вкусни от останалите опции за захранване. Поради тази причина е съвсем нормално да забележите, че детето отказва други видове храни, като зеленчуци или овес, които са по-безвкусни. Ако решите плодовото пюре да е основната храна за захранване, заложете на ябълки и круша. В следващите фази от захранването можете да преминете към банани, пъпеши, сини сливи, праскови и кайсии. 

Не забравяйте да почистите и обелите плодовете преди да ги използвате за пюре. 

Как се захранва бебе

Ето, че дойде моментът за най-вълнуващата част, а именно как се захранват бебетата. Не забравяйте, че това е един изцяло нов етап за мъничето и е необходимо да подходите с внимание и организираност. На първо време, ключово е да споменем, че захранването е добре да се започне тогава, когато детето е напълно здраво. Въвеждането на нови храни в менюто на мъничето често води до раздразнения и различни реакции. Здравият организъм може по-лесно и бързо да се запознае с новата храна и да я обработи.

Освен това, не бързайте да представите всички храни на детето си още от самото начало. Захранването е процес, който се случва постепенно. Например, в първият ден от захранването осигурете лъжичка или две от пюрето и кашата, която сте избрали. Притоплете леко ястието и се уверете, че е фино пасирано. На следващия ден, увеличете количеството до две или три лъжички и така постепенно добавяйте повече пюре или каша към храненето. 

По време на захранването е съвсем нормално детето да се дохранва с кърма или адаптирано мляко. След като мъничето свикне с новите храни, то ще започне да консумира все по-малко мляко, тъй като ще може да набавя необходимите вещества от храната. Бебето се счита за захранено тогава, когато достигне дозата от 150-160 г. Това най-често се случва на десетия ден от захранването. На този етап, можете да добавите втори продукт към пюрето или кашата.  

След като премине първата фаза от захранването, можете да разнообразите диетата, като добавите и месо, по-голямо разнообразие от зеленчуци, жълтък и други. 

Неподходящи храни

Редица храни се смятат за изключително нездравословни и неподходящи за този етап от развитието на детето и се препоръчва да се избягват по време на захранване. Това са захарите във фабрично приготвяните храни, подсладените сокове, пчелният мед, както и продукти, които съдържат мед, морските дарове, както и солта. 

Грешки при захранването

Когато става въпрос за захранване на бебета, някои от най-често допусканите грешки са свързани с ранното или късното захранване, както и с темпото, в което се въвеждат нови храни. По-горе споменахме какви са проблемите, които биха могли да се наблюдават ако се закъснее със захранването или пък ако се избърза. Освен това, основна грешка е въвеждането на голямо разнообразие от различни храни в менюто на мъничето в кратък интервал от време. 

Това затруднява организма да се справи с новите храни и може да доведе до проблеми с храносмилателната система и редица нежелани последствия. Новата храна е добре да се въвежда на минимум 10 дни след започването на захранването. По този начин ще имате възможността да проследите реакциите на детето към определени храни. 

Надяваме се, че тази информация ще ви бъде полезна при решаването на казуси като кога се захранва бебе с пюре, как протича захранването и от кога се захранва бебето. Дори този процес да изглежда стресиращ и да подходите плахо в началото, ако следвате правилно инструкциите за захранване на бебе ще можете да преминете през тази фаза успешно и без притеснения. Насладете се на тези моменти и наблюдавайте как мъничето ви опознава света на храните стъпка по стъпка.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Хранене

Хранене на бебета и деца

Захранване на бебе: кога, как и с какво

Захранване на бебе: кога, как и с какво 🍲

Разберете как и кога да подходите към захранването на бебето. 👶 Подходящи и неподхоящи храни, идеи и грешки. Разберете как и кога да подходите към захранването на бебето. 👶 Подходящи и неподхоящи храни, идеи и грешки. 2022-08-25T12:51:00+03:00 Захранване на бебе: кога, как и с какво

<p><span style="font-weight: 400;">Захранването на бебето е един от най-вълнуващите моменти в развитието на мъничето. Особено за нови родители, етапът може да бъде силно емоционален и до известна степен стресиращ. Всяко първо захранване на бебе е съпроводено с многобройни въпроси и неясноти от рода на от кога започва захранването на бебето, с какво се захранва първо и други.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За да направим захранването на вашето на бебе по-лесно и сигурно, сме приготвили полезна информация, която покрива всичко за захранването. Ще отговорим на въпроси като в кой месец се захранва бебето, с какво пюре се започва захранването и ще споделим още интересни факти, които ще са ви от полза.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Кога се захранва бебето?</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Един от най-често срещаните въпроси сред родителите е на колко месеца се захранва бебе. Истината е, че отговорът не е един. Всяко дете е различно и има своите собствени темпове на растеж и развитие. Въпреки това, можем да разгледаме препоръките от лекарите относно кога започва захранването при бебетата за да се ориентираме.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Лекарите споделят, че е добре се изчака бебето да навърши около 6 месеца преди да се въведе твърда храна в менюто му.&nbsp; В никакъв случай не се се препоръчва захранване на бебето преди 4 месеца. Въвеждането на твърда храна преди 4-месечна възраст би могло да причини задавяне и да накара детето да приема по-малко от необходимото количество кърма. Струва си да отбележим, че твърде късното въвеждане на твърди храни също не е за предпочитане, тъй като може да увеличи риска от развиването на алергии</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Щом навърши половин годинка, бебето се нуждае от вещества като желязо и цинк, които могат да бъдат набавени от твърдите храни.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Как да разберем че е време да започнем захранването</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Но как можете да разберете, че моментът за захранване на детето е настъпил?&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Наблюдават се редица признаци, които сигнализират, че бебето е готово за стартирането на захранващ период:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Детето има видим контрол над главата и шията и може да стои самостоятелно на&nbsp; висок стол;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Мъничето проявява любопитство към различни храни. Например, може да забележите, че бебето ви наблюдава с интерес докато се храните, посяга към храната и отваря устата си при вида на храна;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Бебето спира да избутва храната от устата си. Избутването с език е естествен рефлекс, който изчезва, когато детето е на възраст между 4 и 6 месеца;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Детето е удвоило теглото си от момента на раждане;</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Ако някои от тези признаци са налични, то може би е време да поговорите с вашия педиатър и да обсъдите как да подходите към захранването.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">С какво може да захраните бебето</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">След като сте по-уверени на тема кога се започва захранването на бебето и сте преценили, че моментът за вашето мъниче е дошъл, то следващият голям въпрос е с какво да захраните бебето. Изборът на първата храна за детето включва три основни варианта - захранване на бебето с пюрета, каши и други алтернативи.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Зеленчукови пюрета</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Захранване на бебето с пюре е сред най-често срещаните избори за родителите. Пюрето може да бъде зеленчуково-млечно или плодово-млечно. Правилото тук, е че независимо какъв вид пюре изберете, то задължително трябва да бъде разредено с мляко. Стандартно е добре да се добавят между 30 и 50 мл адаптирано мляко към пюрето. Ако предпочитате да разчитате на готови бебешки пюрета, непременно проверете добавените съставки в продукта. Проверете и за каква възраст е предназначено пюрето. Консистенцията трябва да е достатъчно гъста, така че да остава на лъжичката.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Класическите варианти за захранване на бебе с пюрета включват продукти като картоф, морков и тиква. Можете да експериментирате и с тиквичка и пащърнак.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Каши</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Следващата популярна опция за захранване на бебе е кашата, като в повечето случаи тук става въпрос за оризова каша. Оризовата каша е силно препоръчителна за мъничета, които не наддават достатъчно или при които се наблюдава изразен рефлукс. Кашата предоставя достатъчно калории, а освен това консистенцията и често е по-гъста, което я прави чудесен избор за захранване. Също както при пюретата, кашите се приготвят с кърма или адаптирано мляко. Ако купувате готова каша, уверете се, че не съдържа животинско мляко и е безглутенова.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Стартирайте захранването с каша от ориз, царевица, просо или елда. След като сте запознали бебето с първата каша, втората би могла да съдържа глутен, без това да доведе до раздразнения. Например, подходящи продукти за следващ етап на захранване са овес, ръж, пшеница и ечемик.&nbsp;</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Плодови пюрета</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Плодовите пюрета също са чудесен избор за захранване на бебе. Имайте предвид, обаче, че те са доста по-сладки и вкусни от останалите опции за захранване. Поради тази причина е съвсем нормално да забележите, че детето отказва други видове храни, като зеленчуци или овес, които са по-безвкусни. Ако решите плодовото пюре да е основната храна за захранване, заложете на ябълки и круша. В следващите фази от захранването можете да преминете към банани, пъпеши, сини сливи, праскови и кайсии.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Не забравяйте да почистите и обелите плодовете преди да ги използвате за пюре.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Как се захранва бебе</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Ето, че дойде моментът за най-вълнуващата част, а именно как се захранват бебетата. Не забравяйте, че това е един изцяло нов етап за мъничето и е необходимо да подходите с внимание и организираност. На първо време, ключово е да споменем, че захранването е добре да се започне тогава, когато детето е напълно здраво. Въвеждането на нови храни в менюто на мъничето често води до раздразнения и различни реакции. Здравият организъм може по-лесно и бързо да се запознае с новата храна и да я обработи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен това, не бързайте да представите всички храни на детето си още от самото начало. Захранването е процес, който се случва постепенно. Например, в първият ден от захранването осигурете лъжичка или две от пюрето и кашата, която сте избрали. Притоплете леко ястието и се уверете, че е фино пасирано. На следващия ден, увеличете количеството до две или три лъжички и така постепенно добавяйте повече пюре или каша към храненето.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">По време на захранването е съвсем нормално детето да се дохранва с кърма или адаптирано мляко. След като мъничето свикне с новите храни, то ще започне да консумира все по-малко мляко, тъй като ще може да набавя необходимите вещества от храната. Бебето се счита за захранено тогава, когато достигне дозата от 150-160 г. Това най-често се случва на десетия ден от захранването. На този етап, можете да добавите втори продукт към пюрето или кашата.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">След като премине първата фаза от захранването, можете да разнообразите диетата, като добавите и месо, по-голямо разнообразие от зеленчуци, жълтък и други.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Неподходящи храни</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Редица храни се смятат за изключително нездравословни и неподходящи за този етап от развитието на детето и се препоръчва да се избягват по време на захранване. Това са захарите във фабрично приготвяните храни, подсладените сокове, пчелният мед, както и продукти, които съдържат мед, морските дарове, както и солта.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Грешки при захранването</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Когато става въпрос за захранване на бебета, някои от най-често допусканите грешки са свързани с ранното или късното захранване, както и с темпото, в което се въвеждат нови храни. По-горе споменахме какви са проблемите, които биха могли да се наблюдават ако се закъснее със захранването или пък ако се избърза. Освен това, основна грешка е въвеждането на голямо разнообразие от различни храни в менюто на мъничето в кратък интервал от време.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това затруднява организма да се справи с новите храни и може да доведе до проблеми с храносмилателната система и редица нежелани последствия. Новата храна е добре да се въвежда на минимум 10 дни след започването на захранването. По този начин ще имате възможността да проследите реакциите на детето към определени храни.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Надяваме се, че тази информация ще ви бъде полезна при решаването на казуси като кога се захранва бебе с пюре, как протича захранването и от кога се захранва бебето. Дори този процес да изглежда стресиращ и да подходите плахо в началото, ако следвате правилно инструкциите за захранване на бебе ще можете да преминете през тази фаза успешно и без притеснения. Насладете се на тези моменти и наблюдавайте как мъничето ви опознава света на храните стъпка по стъпка. </span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки