Меню
Меню
Занимания и игри за деца на 1 година

18.06.2021 09:41:40

Занимания и игри за деца на 1 година

С новооткритата си способност да ходи и с непрекъснато подобряващите си езикови умения, вашето 1-годишно мъниче се развива със зашеметяваща скорост. Дори да ви се струва, че едно бебе на 1 година е все още прекалено малко за игри за бебета, това съвсем не е така. Съществува богато разнообразие от играчки за деца на 1 година като дървени играчки за деца, сортери за деца или пък други занимания за деца, които не само ще задържат вниманието на вашето дете, но ще помогнат и за развитието на важни качества, умения и знания. 

Между 12 месеца и 2 години децата започват да развиват самостоятелност и да намират причинно-следствените връзки в заобикалящия ги свят. В този период, те активно се ангажират с околните в тяхната среда и започват да развиват социални умения. И тук участието на родителите е ключово за развитието на едногодишното дете. Родителят стимулира, взаимодейства с детето, учи го на новости и подлага на предизвикателства. 

Добрата новина е, че не е необходимо да вадите купища играчки за деца. Често, базови и прости дейности са също толкова ефективни. В тази статия ще споделим с вас най-ефективните занимания и игри за дете на 1 година.

С какво да занимаваме дете на 1 година?

Изборът на занимания за дете на 1 година е богат. Можете да разчитате на различни образователни играчки за бебета, които да допринесат за развитието на вашето мъниче. Можете да изберете между занимания с играчки за деца или пък игри без помощта на играчки. Нека разгледаме някои предложения за игри и занимания за едногодишно дете по-подробно. 

Образователни игри за деца на 1 година

Сред най-популярните развиващи игри за деца на 1 година са тези, които включват използването на специално предназначени играчки или помощни материали. А ето и няколко идеи, които гарантират забавление и усвояване на нови умения едновременно.

Дървени пъзели

Заниманието с дървени пъзели не случайно е на първо място. Без съмнение, те са важен инструмент за обучение, който може да се използва за подпомагането на развитието на вашето мъниче. От пъзели с животни, до пъзели с любими герои или пейзажи, изборът е богат. Най-ефективно е да започнете да редите детски дървени пъзели с вашето мъниче от ранна детска възраст, за да усвои заниманието и да им спестите разочарования в по-напреднала възраст. 

Детските пъзели са чудесен инструмент за самокорекция. Бебето ще мине през редица опити да постави парчето на правилното място докато успее да сглоби картинката. По време на този процес то ще манипулира всяко парче,и ще опитва нови варианти. Тези дейности са полезни са решаването на проблеми и критичното мислене.

Дървен конструктор 

Когато мъничето ви навърши 1 годинка, можете да го запознаете и с дървен конструктор. Детските дървени конструктори са мощни инструменти за обучение и помагат на децата в развитието на:

 • Фина моторика
 • Координация между ръце и очи
 • Пространствено осъзнаване
 • Разсъждение
 • Когнитивна гъвкавост
 • Езикови умения
 • Творчество и креативност
 • Решаване на проблеми
 • Критично мислене
 • Инженерни умения

Играта с конструктори е сред най-препоръчваните занимателни игри за деца на 1 година. Като тип строителна игра, тя помага за усвояването на математически умения при децата.

Монтесори играчки за бебета

Монтесори играчките са прекрасен начин да запознаете мъничетата с техните първи игри. Методът Монтесори и популярен в цял свят и се отличава от стандартните техники за възпитание и развитие по много критерии. Ще забележите, че този тип играчки са създадени от естествени материали, като най-често се използва дървото. Те помагат на децата да оценят играта с други, необходимостта от компромиси, решаването на проблеми и други. Дървените играчки Монтесори спомагат и за развитието на фината моторика при най-малките. Те също така провокират креативността и любопитството, дори при мъничетата на една годинка. 

Ролеви игри

Опитвали ли сте ролеви игри на вашето едногодишно дете? Ако не сте, то със сигурност ще бъдете изненадани от резултатите. Ролевата игра е особено подходяща за развитието на езика, като работи над речника и развива социалните умения и способността на децата да общуват помежду си. Можете да стимулирате вашето бебе на 1 година да участва активно в ролева игра като го запознаете с подходящи детски играчки за целта. Задавайте фокусирани, отворени въпроси, вземете роля в историята и поддържайте техния интерес.

Ролевите игри за перфектен начин мъничетата да осмислят света около себе си, да се научат да играят с други, да попадат в различни ситуации от реалния живот, да изследват и експериментират, да съпреживяват другите и още. 

Игри за дете на 1 година без играчки

Не всяка игра се нуждае от детски играчки. С помощта на вас като родители, мъничетата могат да се забавляват и с алтернативни занимание. Ето няколко примера.

Игра с пясък

Чудесна идея за игри за дете на 1 година е играта в пясъчник. Този тип занимание е подходящ за изграждането на редица различни умения, както физически, така и социални. Тя помага на бебето да се запознае с различните текстури и да развие своята фина моторика и координация. Някои от основните предимства на играта с пясък са:

 • Сензорна и тактилна стимулация - Пясъкът може да е сух, мокър, влажен, едър или ситен. Той може да бъде манипулиран в различни формички или да бъде използван за заравяне на предмети. Допирът до пясък позволява на бебето да развие усещане за различни текстури.
 • Креативно мислене и творчество - Формирането на различни формички и предмети, изработването на шарки, рисуването на различни фигури в пясъка с пръчка, изграждането на пътища и други силно стимулират креативното мислене.

Криеница

На 1-годишна възраст, криеницата вероятно няма да е това, което си представяте. Криеницата ще включва предимно криенето на родителя и откриването от детето. Това е страхотно упражнение, което може да научи вашето бебе, че това, че не ви вижда непрестанно не означава, че то е изоставено, или че вие няма да се върнете при него. Това осъзнаване ще помогне за постепенното развиване на самостоятелност и увереност, дори когато родителят не присъства. 

Отпечатване 

Друга идея за съвсем елементарна но ефективна игра за бебета е отпечатването на предмети на лист или пък на бебешката длан или краче. Може да експеритментирате и с изсъхнали растения или листа които да отпечатате на красив лист. Този тип игра за деца помага за осъзнаването на причинно-следствените връзки, координацията между ръце и очи, креативното мислене и други. 

Играйте с Вашето дете

Щом вашете бебе навърши 1 годинка, то вече е готово да опита нови занимания и игри, които ще му помогнат да развие нужни качества и умения, които ще използва през целия си живот. Подкрепете го в тези крехки години и споделяйте заедно първите му впечатления от детската игра. Запознавайки го с разнообразни игри за дете на 1 година и подарявайки му подходящи детски играчки, вие активно участвате в неговото развитие. Надяваме се, че предложенията споделени в тази статия ще ви бъдат от полза в този магически и красив период от живота на вашето дете.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Игри

Игри

Занимания и игри за деца на 1 година

Занимания и Игри За Деца На 1 Година 🌟

Използвайте тези идеи за образователни игри с вашето дете на 1 годинка и развивайте уменията му докато се забавлявате. Използвайте тези идеи за образователни игри с вашето дете на 1 годинка и развивайте уменията му докато се забавлявате. 2021-10-07T11:48:41+03:00 Занимания и игри за деца на 1 година

<p><span style="font-weight: 400;">С новооткритата си способност да ходи и с непрекъснато подобряващите си езикови умения, вашето 1-годишно мъниче се развива със зашеметяваща скорост. Дори да ви се струва, че едно бебе на 1 година е все още прекалено малко за игри за бебета, това съвсем не е така. Съществува богато разнообразие от играчки за деца на 1 година като </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-igrachki-za-deca"><span style="font-weight: 400;">дървени играчки за деца</span></a><span style="font-weight: 400;">, </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-kubove-i-sorteri"><span style="font-weight: 400;">сортери за деца</span></a><span style="font-weight: 400;"> или пък други занимания за деца, които не само ще задържат вниманието на вашето дете, но ще помогнат и за развитието на важни качества, умения и знания.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Между 12 месеца и 2 години децата започват да развиват самостоятелност и да намират причинно-следствените връзки в заобикалящия ги свят. В този период, те активно се ангажират с околните в тяхната среда и започват да развиват социални умения. И тук участието на родителите е ключово за развитието на едногодишното дете. Родителят стимулира, взаимодейства с детето, учи го на новости и подлага на предизвикателства.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Добрата новина е, че не е необходимо да вадите купища играчки за деца. Често, базови и прости дейности са също толкова ефективни. В тази статия ще споделим с вас най-ефективните занимания и игри за дете на 1 година.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">С какво да занимаваме дете на 1 година?</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Изборът на занимания за дете на 1 година е богат. Можете да разчитате на различни </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/obrazovatelni-igrachki"><span style="font-weight: 400;">образователни играчки за бебета</span></a><span style="font-weight: 400;">, които да допринесат за развитието на вашето мъниче. Можете да изберете между занимания с играчки за деца или пък игри без помощта на играчки. Нека разгледаме някои предложения за игри и занимания за едногодишно дете по-подробно.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Образователни игри за деца на 1 година</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Сред най-популярните развиващи игри за деца на 1 година са тези, които включват използването на специално предназначени играчки или помощни материали. А ето и няколко идеи, които гарантират забавление и усвояване на нови умения едновременно.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Дървени пъзели</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Заниманието с </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-pazeli-i-sorteri-za-deca"><span style="font-weight: 400;">дървени пъзели</span></a><span style="font-weight: 400;"> не случайно е на първо място. Без съмнение, те са важен инструмент за обучение, който може да се използва за подпомагането на развитието на вашето мъниче. От пъзели с животни, до пъзели с любими герои или пейзажи, изборът е богат. Най-ефективно е да започнете да редите детски дървени пъзели с вашето мъниче от ранна детска възраст, за да усвои заниманието и да им спестите разочарования в по-напреднала възраст.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Детските пъзели са чудесен инструмент за самокорекция. Бебето ще мине през редица опити да постави парчето на правилното място докато успее да сглоби картинката. По време на този процес то ще манипулира всяко парче,и ще опитва нови варианти. Тези дейности са полезни са решаването на проблеми и критичното мислене.</span></p> <p><a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-pazeli-i-sorteri-za-deca" target="_blank" rel="noopener"><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14033/files/image/durveni-puzeli.jpg" /></span></a></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Дървен конструктор&nbsp;</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Когато мъничето ви навърши 1 годинка, можете да го запознаете и с </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-konstruktori"><span style="font-weight: 400;">дървен конструктор</span></a><span style="font-weight: 400;">. Детските дървени конструктори са мощни инструменти за обучение и помагат на децата в развитието на:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Фина моторика</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Координация между ръце и очи</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Пространствено осъзнаване</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Разсъждение</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Когнитивна гъвкавост</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Езикови умения</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Творчество и креативност</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Решаване на проблеми</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Критично мислене</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Инженерни умения</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Играта с конструктори е сред най-препоръчваните занимателни игри за деца на 1 година. Като тип строителна игра, тя помага за усвояването на математически умения при децата.</span></p> <p><a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-konstruktori" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14033/files/image/durveni-konstruktori-61419b0ef3b79.jpg" /></a></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Монтесори играчки за бебета</span></h3> <p><a href="https://funsmarttoy.com/category/montesori-igrachki" target="_blank" rel="noopener">Монтесори играчките</a> са прекрасен начин да запознаете мъничетата с техните първи игри. Методът Монтесори и популярен в цял свят и се отличава от стандартните техники за възпитание и развитие по много критерии. Ще забележите, че този тип играчки са създадени от естествени материали, като най-често се използва дървото. Те помагат на децата да оценят играта с други, необходимостта от компромиси, решаването на проблеми и други. Дървените играчки Монтесори спомагат и за развитието на фината моторика при най-малките. Те също така провокират креативността и любопитството, дори при мъничетата на една годинка.&nbsp;</p> <h3><span style="font-weight: 400;">Ролеви игри</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Опитвали ли сте </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/type-products-categories"><span style="font-weight: 400;">ролеви игри</span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp;на вашето едногодишно дете? Ако не сте, то със сигурност ще бъдете изненадани от резултатите. Ролевата игра е особено подходяща за развитието на езика, като работи над речника и развива социалните умения и способността на децата да общуват помежду си. Можете да стимулирате вашето бебе на 1 година да участва активно в ролева игра като го запознаете с подходящи детски играчки за целта. Задавайте фокусирани, отворени въпроси, вземете роля в историята и поддържайте техния интерес.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ролевите игри за перфектен начин мъничетата да осмислят света около себе си, да се научат да играят с други, да попадат в различни ситуации от реалния живот, да изследват и експериментират, да съпреживяват другите и още.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Игри за дете на 1 година без играчки</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Не всяка игра се нуждае от детски играчки. С помощта на вас като родители, мъничетата могат да се забавляват и с алтернативни занимание. Ето няколко примера.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Игра с пясък</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Чудесна идея за игри за дете на 1 година е играта в пясъчник. Този тип занимание е подходящ за изграждането на редица различни умения, както физически, така и социални. Тя помага на бебето да се запознае с различните текстури и да развие своята фина моторика и координация. Някои от основните предимства на играта с пясък са:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Сензорна и тактилна стимулация</b><span style="font-weight: 400;"> - Пясъкът може да е сух, мокър, влажен, едър или ситен. Той може да бъде манипулиран в различни формички или да бъде използван за заравяне на предмети. Допирът до пясък позволява на бебето да развие усещане за различни текстури.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Креативно мислене и творчество</b><span style="font-weight: 400;"> - Формирането на различни формички и предмети, изработването на шарки, рисуването на различни фигури в пясъка с пръчка, изграждането на пътища и други силно стимулират креативното мислене.</span></li> </ul> <h3><span style="font-weight: 400;">Криеница</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">На 1-годишна възраст, криеницата вероятно няма да е това, което си представяте. Криеницата ще включва предимно криенето на родителя и откриването от детето. Това е страхотно упражнение, което може да научи вашето бебе, че това, че не ви вижда непрестанно не означава, че то е изоставено, или че вие няма да се върнете при него. Това осъзнаване ще помогне за постепенното развиване на самостоятелност и увереност, дори когато родителят не присъства.&nbsp;</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Отпечатване&nbsp;</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Друга идея за съвсем елементарна но ефективна игра за бебета е отпечатването на предмети на лист или пък на бебешката длан или краче. Може да експеритментирате и с изсъхнали растения или листа които да отпечатате на красив лист. Този тип игра за деца помага за осъзнаването на причинно-следствените връзки, координацията между ръце и очи, креативното мислене и други.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Играйте с Вашето дете</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Щом вашете бебе навърши 1 годинка, то вече е готово да опита нови занимания и игри, които ще му помогнат да развие нужни качества и умения, които ще използва през целия си живот. Подкрепете го в тези крехки години и споделяйте заедно първите му впечатления от детската игра. Запознавайки го с разнообразни игри за дете на 1 година и подарявайки му подходящи детски играчки, вие активно участвате в неговото развитие. Надяваме се, че предложенията споделени в тази статия ще ви бъдат от полза в този магически и красив период от живота на вашето дете. </span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки