Меню
Меню
Защо децата трябва да четат книги: 10 ползи от четенето

28.06.2019 16:37:44

Защо децата трябва да четат книги: 10 ползи от четенето

Всички знаем, че като родители е важно да отделяме време за книги за четене на деца. Но знаехте ли, че малките деца и учениците, които четат образователни книжки за деца всеки ден, се радват на много повече предимства и ползи, в сравнение с децата, които не четат? Четенето не само увеличава речника на детето и им помага да разберат как да четат и пишат, но четенето на глас на децата им помага се запознаят с различни теми за света и всекидневния живот. 

Независимо дали сте избрали детски книги за четене с образователна цел или пък искате да се потопите заедно с вашето дете в света на детските книжки с приказки, то ползите от четенето при децата са гарантирани. 

Нека разгледаме какви са предимствата от книги за деца и защо четенето на книги при децата е редно да започне от ранна възраст.

Защо децата трябва да четат книги

Съществуват множество ползи от четене на книги при децата. Може би сте се питали кога децата започват да четат или пък как да научим детето да чете. Всичко започва тогава, когато вие, като родители, започнете да запознавате вашето дете с приказни книги и истории, запалвайки интереса още от първите години на детето. 

Нека разгледаме по-подробно всички ползи и предимства, с които си струва да се запознаете.

1. Четенето на малки деца ги прави успешни 

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания усвояват, а знанието е важно във всички аспекти на живота. Има много изследвания, които показват, че четенето на бебета и малки деца им дава преднина и помага да ги подготвяте тяхната подготовка за училище по-късно. В крайна сметка, четенето заедно с децата им дава необходимите умения, когато започват да четат сами. Не се страхувайте да започнете рано. Има множество книжки за бебета или пък детски книжки за 2 години. Никога не е рано да направите първата стъпка. 

Важно е децата да се научат да следват думите от страницата отляво надясно и да обръщат страниците. Това са две умения, които настъпват преди способността за четене, които са от полза за децата, и им помагат да станат по-добри читатели по-късно. Децата, които обичат да четат не само постигат по-добри познания по езика и грамотността, но и във всички различни предмети.

2. Четенето развива езикови умения

Докато можете да говорите с децата си всеки ден, речникът, който използвате, често е ограничен и повтарящ се. Четенето на книги гарантира, че детето ви е изложено на лексика по различни теми, което означава, че то чува думи или фрази, които не могат да чуят по друг начин в ежедневния си живот. Колкото повече думи знаят, толкова по-добре. За децата, които говорят повече от един език, четенето е лесен начин да се подпомогнат техните езикови умения и е важно да се развие свободното им владеене. Децата и книгите са красиво дуо, което си струва да формирате от рано като родители.

3. Четенето влияе върху мозъчната дейност на детето

Четенето на малки деца влияе върху мозъчната им дейност и може просто да им даде тласък, който им е необходим, за да подкрепят и насърчават уменията си за ранно четене. Изследванията показват, че специфични области на мозъка са засегнати, когато на малките деца им се четат редовно книги за деца у дома от ранна възраст. Тези области са от решаващо значение за езиковото развитие на детето.

4. Четенето повишава концентрацията на детето

Понякога родителите погрешно мислят, че е безполезно да четат на малко дете, което иска постоянно да обръща страници, да сменя книги или да ги хвърля наоколо. Въпреки това, четенето на юношески книги с малкото ви дете е изключително важно в тази възраст. Чрез последователно четене на детски книги всеки ден, детето ви ще се научи да се концентрира и да седи спокойно за по-дълги периоди от време, което може да помогне по-късно, когато отиде на училище.

5. Четенето на детски книги заедно насърчава жаждата за знания

Четенето на децата ви изправя пред въпроси относно детската книга и информацията в нея. Това ви дава възможност да говорите за това, което се случва, и да го използвате като учебен опит. Той може също да развие интерес към различни култури или езици. Няма нищо по-добро от дете, което обича да учи и проявява любознателност и любопитство към различни теми.


6. Редица книги обучават децата по различни теми

Осигуряването на детето ви с различни типове книги по различни теми, или дори на различни езици за двуезични деца, им дава широка гама от информация. Има детски образователни книги и детски енциклопедии по теми като различни животни, места или обекти, а също така има и различни книги, които да помогнат на децата да усвоят важни житейски умения като споделяне, доброта и разнообразие.

7. Четенето на книги за деца развива в детето въображение и творчество

Едно от големите предимства на четенето с деца е да се наблюдава растящото им въображение. Когато наистина участваме в една книга, си представяме какво правят героите. Представяме си обстановката като реалност. По този начин детето има възможността да преживее редица ситуации и да стъпки в обувките на множество герои, до които не би могло да се докосне в реалния свят. 

8. Четенето при децата помага за развиването на съпричастност

Когато едно дете може да се включи в историята, това му помага да развият съпричастност. Те се идентифицират с героите и чувстват това, което чувстват те. Децата започват да разбират емоциите на героите. В по-късен етап от развитието им, това качество е вероятно да ги направи по-добри приятели и по-социални личности. 

9. Книжките за деца са форма на забавление

Толкова много технологии в наше време, като телевизия, видео игри, смартфони и приложения, са популярни сред децата. Въпреки това, четенето на добра книга, в която детето ви проявява интерес, може да бъде също толкова забавно. С всички негативни влияния на времето пред екрана, избирането на книга, която интересува детето ви, и или четенето заедно, както и позволяването им да прелистват страниците сами, определено е по-добър вариант. Едно от основните предимства, които подчертават важността на четенето с бебета и малки деца е, че те са по-склонни да избират книга, която да четат за удоволствие пред друга дейност, когато им е скучно.

10. Четенето заедно помага за създаването на връзка

Няма нищо по-хубаво от това да се гушкаш до малкото си дете и да четеш книга или история за лека нощ. Прекарването на време един с друг, четенето и говоренето може да доведе родителите по-близо до децата им и да създаде връзка, основана на доверие и споделеност. 

Време е да споделите четенето на книги с вашето дете

Направете първата крачка към споделеното четене с вашето мъниче и създайте заедно трайни спомени и нови умения. Направете правилния избор с нашите детски книги за четене в зависимост от възрастта и интересите на вашето дете. Разгледайте нашите разнообразни предложения - уверяваме ви, че имаме нещо за всеки!

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Развитие

Развитие

Защо децата трябва да четат книги: 10 ползи от четенето

Защо децата трябва да четат книги: 10 ползи от четенето 📚

Подробно разглеждане на ползите от четенето при децата. Вижте как книга за деца ще помогне на детето ви да развие полезни качества и да усвои нови умения. Подробно разглеждане на ползите от четенето при децата. Вижте как книга за деца ще помогне на детето ви да развие полезни качества и да усвои нови умения. 2021-01-07T14:36:28+02:00 Защо децата трябва да четат книги: 10 ползи от четенето

<p><span style="font-weight: 400;">Всички знаем, че като родители е важно да отделяме време за книги за четене на деца. Но знаехте ли, че малките деца и учениците, които четат образователни книжки за деца всеки ден, се радват на много повече предимства и ползи, в сравнение с децата, които не четат? Четенето не само увеличава речника на детето и им помага да разберат как да четат и пишат, но четенето на глас на децата им помага се запознаят с различни теми за света и всекидневния живот.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Независимо дали сте избрали </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/detski-knijki"><span style="font-weight: 400;">детски книги за четене</span></a> <span style="font-weight: 400;">с образователна цел или пък искате да се потопите заедно с вашето дете в света на детските книжки с приказки, то ползите от четенето при децата са гарантирани.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нека разгледаме какви са предимствата от книги за деца и защо четенето на книги при децата е редно да започне от ранна възраст.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Защо децата трябва да четат книги</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Съществуват множество ползи от четене на книги при децата. Може би сте се питали кога децата започват да четат или пък как да научим детето да чете. Всичко започва тогава, когато вие, като родители, започнете да запознавате вашето дете с приказни книги и истории, запалвайки интереса още от първите години на детето.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нека разгледаме по-подробно всички ползи и предимства, с които си струва да се запознаете.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">1. Четенето на малки деца ги прави успешни&nbsp;</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания усвояват, а знанието е важно във всички аспекти на живота. Има много изследвания</span><a href="https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170504083146.htm"><span style="font-weight: 400;">,</span></a><span style="font-weight: 400;"> които показват, че четенето на бебета и малки деца им дава преднина и помага да ги подготвяте тяхната подготовка за училище по-късно. В крайна сметка, четенето заедно с децата им дава необходимите умения, когато започват да четат сами. Не се страхувайте да започнете рано. Има множество книжки за бебета или пък детски книжки за 2 години. Никога не е рано да направите първата стъпка.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Важно е децата да се научат да следват думите от страницата отляво надясно и да обръщат страниците. Това са две умения, които настъпват преди способността за четене, които са от полза за децата, и им помагат да станат по-добри читатели по-късно. Децата, които обичат да четат не само постигат по-добри познания по езика и грамотността, но и във всички различни предмети.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">2. Четенето развива езикови умения</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Докато можете да говорите с децата си всеки ден, речникът, който използвате, често е ограничен и повтарящ се. Четенето на книги гарантира, че детето ви е изложено на лексика по различни теми, което означава, че то чува думи или фрази, които не могат да чуят по друг начин в ежедневния си живот. Колкото повече думи знаят, толкова по-добре. За децата, които говорят повече от един език, четенето е лесен начин да се подпомогнат техните езикови умения и е важно да се развие свободното им владеене. Децата и книгите са красиво дуо, което си струва да формирате от рано като родители.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">3. Четенето влияе върху мозъчната дейност на детето</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Четенето на малки деца влияе върху мозъчната им дейност и може просто да им даде тласък, който им е необходим, за да подкрепят и насърчават уменията си за ранно четене. Изследванията показват, че специфични области на мозъка са засегнати, когато на малките деца им се четат редовно книги за деца у дома от ранна възраст. Тези области са от решаващо значение за езиковото развитие на детето.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">4. Четенето повишава концентрацията на детето</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Понякога родителите погрешно мислят, че е безполезно да четат на малко дете, което иска постоянно да обръща страници, да сменя книги или да ги хвърля наоколо. Въпреки това, четенето на юношески книги с малкото ви дете е изключително важно в тази възраст. Чрез последователно четене на детски книги всеки ден, детето ви ще се научи да се концентрира и да седи спокойно за по-дълги периоди от време, което може да помогне по-късно, когато отиде на училище.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">5. Четенето на детски книги заедно насърчава жаждата за знания</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Четенето на децата ви изправя пред въпроси относно детската книга и информацията в нея. Това ви дава възможност да говорите за това, което се случва, и да го използвате като учебен опит. Той може също да развие интерес към различни култури или езици. Няма нищо по-добро от дете, което обича да учи и проявява любознателност и любопитство към различни теми. </span></p> <p class="XzvDs _208Ie _3_7DB blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _3lTnu _3_7DB text-alignleft"><br /><img src="https://static.wixstatic.com/media/a30860_6207d7aac7524daf8039b780fb6b2144~mv2.jpg/v1/fill/w_740,h_493,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/a30860_6207d7aac7524daf8039b780fb6b2144~mv2.webp" /></p> <div class="_3uWjK" data-hook="post-description"> <article class="blog-post-page-font"> <div class="post-content__body"> <div class="_1mrg3"> <div class="kcuBq _36clV blog-post-page-font _2cNgp uatYj _2DgyF"> <div class="kaqlz _2pMCp blog-post-page-font css-1d72j9p"> <h3><span style="font-weight: 400;">6. Редица книги обучават децата по различни теми</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Осигуряването на детето ви с различни типове книги по различни теми, или дори на различни езици за двуезични деца, им дава широка гама от информация. Има детски образователни книги и </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/detski-enciklopedii-i-obrazovatelni-knigi"><span style="font-weight: 400;">детски енциклопедии</span></a><span style="font-weight: 400;"> по теми като различни животни, места или обекти, а също така има и различни книги, които да помогнат на децата да усвоят важни житейски умения като споделяне, доброта и разнообразие.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">7. Четенето на книги за деца развива в детето въображение и творчество</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Едно от големите предимства на четенето с деца е да се наблюдава растящото им въображение. Когато наистина участваме в една книга, си представяме какво правят героите. Представяме си обстановката като реалност. По този начин детето има възможността да преживее редица ситуации и да стъпки в обувките на множество герои, до които не би могло да се докосне в реалния свят.&nbsp;</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">8. Четенето при децата помага за развиването на съпричастност</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Когато едно дете може да се включи в историята, това му помага да развият съпричастност. Те се идентифицират с героите и чувстват това, което чувстват те. Децата започват да разбират емоциите на героите. В по-късен етап от развитието им, това качество е вероятно да ги направи по-добри приятели и по-социални личности.&nbsp;</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">9. Книжките за деца са форма на забавление</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Толкова много технологии в наше време, като телевизия, видео игри, смартфони и приложения, са популярни сред децата. Въпреки това, четенето на добра книга, в която детето ви проявява интерес, може да бъде също толкова забавно. С всички негативни влияния на времето пред екрана, избирането на книга, която интересува детето ви, и или четенето заедно, както и позволяването им да прелистват страниците сами, определено е по-добър вариант. Едно от основните предимства, които подчертават важността на четенето с бебета и малки деца е, че те са по-склонни да избират книга, която да четат за удоволствие пред друга дейност, когато им е скучно.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">10. Четенето заедно помага за създаването на връзка</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Няма нищо по-хубаво от това да се гушкаш до малкото си дете и да четеш книга или история за лека нощ. Прекарването на време един с друг, четенето и говоренето може да доведе родителите по-близо до децата им и да създаде връзка, основана на доверие и споделеност.</span>&nbsp;</p> <h2><span style="font-weight: 400;">Време е да споделите четенето на книги с вашето дете</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Направете първата крачка към споделеното четене с вашето мъниче и създайте заедно трайни спомени и нови умения. Направете правилния избор с нашите <a href="https://funsmarttoy.com/category/detski-knijki"><span>детски книги за четене&nbsp;</span></a>в зависимост от възрастта и интересите на вашето дете. Разгледайте нашите разнообразни предложения - уверяваме ви, че имаме нещо за всеки!</span></p> </div> </div> </div> </div> </article> </div> <p><iframe width="73" height="28" style="border: none; overflow: hidden;" src="https://www.facebook.com/plugins/share_button.php?href=https%3A%2F%2Ffunsmarttoy.com%2Farticle%2F10-polzi-koito-podchertavat-vajnostta-ot-cheteneto-v-ranna-detska-vazrast&amp;layout=button&amp;size=large&amp;width=73&amp;height=28&amp;appId" frameborder="0" scrolling="no"></iframe></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки