Меню
Меню
Защо е важно децата да прекарват време сред природата

18.10.2022 11:59:35

Защо е важно децата да прекарват време сред природата

С развитието на технологиите, дигиталните устройства и играта вкъщи се превръща във все по-често срещан избор за децата. Докато преди години повечето деца прекарваха по-голямата част от времето навън, сред природа, днес тенденциите сочат обратното. Но истината е, че съществуват важни връзки между децата и природата, които осигуряват натрупването на различни знания, умения и ценности. 

В тази статия ще разгледаме защо е важно, като родители, да осигуряваме повече време на децата сред природата. Ще разгледаме и няколко интересни идеи, които могат да мотивират децата да прекарват повече време на открито.

Защо времето прекарано навън е ценно?

Времето прекарано навън е от ключово значение, както за деца, така и за възрастни. 

Някои твърдят, че “навън” би могло да бъде всяка външна среда. Други споделят, че “навън” трябва да е „зелена“ среда, с достъп до природа. Струва си да отбележим, че съществуват и други мнения, като например, че  дори една снимка на зеленина може да е от полза за психичното здраве на човек. 

Като оставим настрана тези различни мнения, повечето проучвания са единодушни и сочат, че децата, които играят навън, са по-умни, по-щастливи, по-внимателни и по-малко тревожни от тези, които прекарват повече време на закрито. 

Въпреки че остава загадка как точно се случва когнитивното функциониране и подобренията в настроението, има няколко неща, които знаем относно това защо природата е полезна за децата.

Насърчава креативното мислене и развива въображението

Играта навън често се определя като неструктурирана и неорганизирана. Този стил на забавление позволява на децата да взаимодействат смислено със заобикалящата ги среда. Той им позволява да мислят по-свободно, да планират собствените си дейности и да подхождат към света по изобретателни начини. Именно затова детската игра навън се счита за полезна при развиването на креативно мислене и въображение. 

Изгражда увереност

Както споменахме по-горе, начинът, по който децата играят сред природата, има много по-малко структура от повечето видове игра на закрито. Съществуват безкрайни начини за взаимодействие с външната среда, от двора у дома през парка до най-близката пешеходна пътека. Оставяйки детето да избере как да се отнася към природата Вие му позволявате да осъзнае, че то има силата да контролира собствените си действия. Това води до изграждането на повече увереност, която е изключително важна за успехите в зряла възраст.

Учи на поемане на отговорност

Живите същества умират, ако се третират зле или не получават правилните грижи. Поверяването на дете да се грижи за живите части от неговата среда означава, че то ще научи какво се случва, когато забрави да полее растение или да изтръгне цвете от корена му. Това в дългосрочен план позволява на детето да осъзнае както и причинно-следствените връзки между нещата, така и отговорността, която все един от нас носи.

Осигурява различна стимулация

Природата може да изглежда по-малко стимулираща от модерната видеоигра на детето Ви, но в действителност тя активира повече сетива – можете да виждате, чувате, миришете и докосвате околната среда на открито. Прекарването на повече време навън води до разширяване на сетивата, което пък от своя страна допринася за по-богат човешки опит. 

Провокира повече движение

Повечето начини за взаимодействие с природата включват повече физическа активност. Не е нужно детето Ви да се присъединява към футболния отбор в училище или да кара колело в парка всеки ден – дори една разходка ще раздвижи кръвта му. Упражненията не само са полезни за телата на децата, но изглежда ги правят по-концентрирани, което е особено полезно за деца с проблемен фокус.

Стимулира мисленето

Природата създава уникално усещане за нещо магично и изключително интересно за децата, което никоя друга среда не може да осигури. Феномените, които се случват естествено в дворовете и парковете всеки ден, карат децата да задават въпроси за земята и живота, който поддържа.

Намалява стреса и умората

Градската среда изисква така нареченото насочено внимание, което ни принуждава да игнорираме разсейването. Това изтощава мозъка ни и често ни кара да се чувстваме отпаднали и уморени. В естествена среда човешкият мозък постига задълбочено внимание безпроблемно, което създава усещане за удоволствие, а не умора.

Идеи за прекарване на повече време в игри навън

Колкото по-рано запознаете Вашето мъниче с природата, толкова по-вероятно е то да развие любов към нея за цял живот. Дори бебета и малки деца могат да играят и учат сред природата. Разходете се сред дърветата, хвърлете одеяло върху тревата или меката земя. Позволете на бебето да се наслади на ароматите на свежия въздух, на птичите песни и горските звуци, на горските миризми и растителните текстури. 

Ето и някои от заниманията на открито, които можете да опитате заедно:

  • Изградете естествени скулптури - използвайте клонки, листа, шишарки, камъни и други, като залепите събраните предмети в тестена основа за игра. Попитайте детето си какви модели вижда с различните елементи и оставете креативното мислене да се рее. Оставете детето си да играе в кал със стари тенджери, тигани, прибори и домакински инструменти, за да развие сетивата и двигателните умения.
  • Изследване на открито - карайте колело или се разхождайте със семейството във Вашия квартал или намерете нов парк, който да разгледате. Ако имате ремарке за велосипед или детето Ви може да кара колело, направете малко упражнения, докато се наслаждавате на открито. Опишете какво виждате по пътя и говорете за времето. Използвайте много подробности, за да им помогнете да научат нови думи и да ангажирате всички възможни сетива.
  • Отделете време за приказки навън - вземете одеяло, няколко книги и намерете сенчесто място, където да четете с детето си на открито. Изберете книги, които говорят за природата и помагат на детето Ви да създава връзки. Можете да разгледате нашият богат избор от детски книжки.
  • Срещи на открито - срещайте се с приятели на открито, за да изградите социални връзки както за деца, така и за възрастни.
  • Прилагане на метода Монтесори сред природата - комбинирайте забавленията с играчки Монтесори и различни практики от метода и позволете на мъничето Ви да трупа опит навън чрез различни креативни игри и занимания.

Заключение

Времето прекарано навън безспорно е изключително ценно, особено в ранна детска възраст, когато тепърва ние формираме навици и създаваме умения. Надяваме се, че тази статия ще Ви насърчи да предоставите повече време сред природата на Вашето дете. Не забравяйте, че играта навън също включва интересни и обучителни играчки, които да помогнат за развитието на определени качества. Разгледайте нашите предложения и направете времето, прекарано навън, още по-вълнуващо.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Развитие

Развитие

Защо е важно децата да прекарват време сред природата

Защо е важно децата да прекарват време сред природата | Блог FunSmartToy

Надяваме се, че тази статия ще Ви насърчи да предоставите повече време сред природата на Вашето дете. Научете повече за метода Монтесори в нашия блог. Надяваме се, че тази статия ще Ви насърчи да предоставите повече време сред природата на Вашето дете. Научете повече за метода Монтесори в нашия блог. 2022-10-18T11:59:36+03:00 Защо е важно децата да прекарват време сред природата

<p><span style="font-weight: 400;">С развитието на технологиите, дигиталните устройства и играта вкъщи се превръща във все по-често срещан избор за децата. Докато преди години повечето деца прекарваха по-голямата част от времето навън, сред природа, днес тенденциите сочат обратното. Но истината е, че съществуват важни връзки между децата и природата, които осигуряват натрупването на различни знания, умения и ценности.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В тази статия ще разгледаме защо е важно, като родители, да осигуряваме повече време на децата сред природата. Ще разгледаме и няколко интересни идеи, които могат да мотивират децата да прекарват повече време на открито.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Защо времето прекарано навън е ценно?</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Времето прекарано навън е от ключово значение, както за деца, така и за възрастни.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Някои твърдят, че &ldquo;навън&rdquo; би могло да бъде всяка външна среда. Други споделят, че &ldquo;навън&rdquo; трябва да е &bdquo;зелена&ldquo; среда, с достъп до природа. Струва си да отбележим, че съществуват и други мнения, като например, че&nbsp; дори една снимка на зеленина може да е от полза за психичното здраве на човек.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Като оставим настрана тези различни мнения, повечето проучвания са единодушни и сочат, че децата, които играят навън, са по-умни, по-щастливи, по-внимателни и по-малко тревожни от тези, които прекарват повече време на закрито.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки че остава загадка как точно се случва когнитивното функциониране и подобренията в настроението, има няколко неща, които знаем относно това защо природата е полезна за децата.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Насърчава креативното мислене и развива въображението</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Играта навън често се определя като неструктурирана и неорганизирана. Този стил на забавление позволява на децата да взаимодействат смислено със заобикалящата ги среда. Той им позволява да мислят по-свободно, да планират собствените си дейности и да подхождат към света по изобретателни начини. Именно затова детската игра навън се счита за полезна при развиването на креативно мислене и въображение.&nbsp;</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Изгражда увереност</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Както споменахме по-горе, начинът, по който децата играят сред природата, има много по-малко структура от повечето видове игра на закрито. Съществуват безкрайни начини за взаимодействие с външната среда, от двора у дома през парка до най-близката пешеходна пътека. Оставяйки детето да избере как да се отнася към природата Вие му позволявате да осъзнае, че то има силата да контролира собствените си действия. Това води до изграждането на повече увереност, която е изключително важна за успехите в зряла възраст.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Учи на поемане на отговорност</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Живите същества умират, ако се третират зле или не получават правилните грижи. Поверяването на дете да се грижи за живите части от неговата среда означава, че то ще научи какво се случва, когато забрави да полее растение или да изтръгне цвете от корена му. Това в дългосрочен план позволява на детето да осъзнае както и причинно-следствените връзки между нещата, така и отговорността, която все един от нас носи.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Осигурява различна стимулация</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Природата може да изглежда по-малко стимулираща от модерната видеоигра на детето Ви, но в действителност тя активира повече сетива &ndash; можете да виждате, чувате, миришете и докосвате околната среда на открито. Прекарването на повече време навън води до разширяване на сетивата, което пък от своя страна допринася за по-богат човешки опит.&nbsp;</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Провокира повече движение</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Повечето начини за взаимодействие с природата включват повече физическа активност. Не е нужно детето Ви да се присъединява към футболния отбор в училище или да кара колело в парка всеки ден &ndash; дори една разходка ще раздвижи кръвта му. Упражненията не само са полезни за телата на децата, но изглежда ги правят по-концентрирани, което е особено полезно за деца с проблемен фокус.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Стимулира мисленето</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Природата създава уникално усещане за нещо магично и изключително интересно за децата, което никоя друга среда не може да осигури. Феномените, които се случват естествено в дворовете и парковете всеки ден, карат децата да задават въпроси за земята и живота, който поддържа.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Намалява стреса и умората</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Градската среда изисква така нареченото насочено внимание, което ни принуждава да игнорираме разсейването. Това изтощава мозъка ни и често ни кара да се чувстваме отпаднали и уморени. В естествена среда човешкият мозък постига задълбочено внимание безпроблемно, което създава усещане за удоволствие, а не умора.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Идеи за прекарване на повече време в игри навън</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Колкото по-рано запознаете Вашето мъниче с природата, толкова по-вероятно е то да развие любов към нея за цял живот. Дори бебета и малки деца могат да играят и учат сред природата. Разходете се сред дърветата, хвърлете одеяло върху тревата или меката земя. Позволете на бебето да се наслади на ароматите на свежия въздух, на птичите песни и горските звуци, на горските миризми и растителните текстури.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето и някои от заниманията на открито, които можете да опитате заедно:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Изградете естествени скулптури - използвайте клонки, листа, шишарки, камъни и други, като залепите събраните предмети в тестена основа за игра. Попитайте детето си какви модели вижда с различните елементи и оставете креативното мислене да се рее. Оставете детето си да играе в кал със стари тенджери, тигани, прибори и домакински инструменти, за да развие сетивата и двигателните умения.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Изследване на открито - карайте колело или се разхождайте със семейството във Вашия квартал или намерете нов парк, който да разгледате. Ако имате ремарке за велосипед или детето Ви може да кара колело, направете малко упражнения, докато се наслаждавате на открито. Опишете какво виждате по пътя и говорете за времето. Използвайте много подробности, за да им помогнете да научат нови думи и да ангажирате всички възможни сетива.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Отделете време за приказки навън - вземете одеяло, няколко книги и намерете сенчесто място, където да четете с детето си на открито. Изберете книги, които говорят за природата и помагат на детето Ви да създава връзки. Можете да разгледате нашият богат избор от<a href="https://funsmarttoy.com/category/detski-knijki"> детски книжки</a>.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Срещи на открито - срещайте се с приятели на открито, за да изградите социални връзки както за деца, така и за възрастни.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Прилагане на <strong>метода Монтесори</strong> сред природата - комбинирайте забавленията с </span><strong><a href="https://funsmarttoy.com/category/montesori-igrachki">играчки Монтесори</a></strong><span style="font-weight: 400;"> и различни практики от метода и позволете на мъничето Ви да трупа опит навън чрез различни креативни игри и занимания.</span></li> </ul> <h2><span style="font-weight: 400;">Заключение</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Времето прекарано навън безспорно е изключително ценно, особено в ранна детска възраст, когато тепърва ние формираме навици и създаваме умения. Надяваме се, че тази статия ще Ви насърчи да предоставите повече време сред природата на Вашето дете. Не забравяйте, че играта навън също включва интересни и обучителни играчки, които да помогнат за развитието на определени качества. Разгледайте нашите предложения и направете времето, прекарано навън, още по-вълнуващо.</span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки