Меню
Меню
Защо играта е важна

28.06.2019 16:27:41

Защо играта е важна

Играта е повече от просто забавление за бебета и деца. Чрез нея те се учат най-добре, разбират кои и какви са, как работи светът и къде се вписват в него. Учене чрез игра е най-лесният и приятен начин вашето дете да придобие важни качества и умения, които да използва и в бъдеще.

Учене чрез игра: Значението на играта

Играенето е едно от най-важните неща, които можете да направите с детето си, защото играта е от съществено значение за развитието на мозъка на детето ви. Времето, в което играете заедно, дава на детето много различни начини за учене.

Игри за малки деца помагат на детето ви за:

 • развиване на социални умения, език и комуникация
 • чувство за обич, щастие и безопасност
 • изграждане на доверие
 • грижата за другите и за околната среда
 • развива физически умения

Вашето дете обича да играе с вас, но понякога може да избере да играе само и няма да се нуждае от толкова много вмешателство и наблюдение от вас като родители. То ще иска да му дадете само идеи за да разбере как да се справя с всички детски игри за малки деца. 

Различни видове игра

Неструктурираната, свободна игра е най-добрият тип игра за малки деца, дори когато става въпрос за учене чрез игра.

Това е игра, която просто се случва, в зависимост от това, към което се насочи интересът на детето ви към момента. Свободната игра не е планирана и позволява на детето да използва въображението си и да се движи със собственото си темпо.

Примери за неструктурирана игра за малки деца

 • Творческа игра самостоятелно или с други, като артистични или музикални игри
 • Въображаеми игри - например, изработване на къщички с кутии или одеяла, преобличане
 • Проучване на нови или любими игрални пространства като шкафове, помещения, дворове, паркове, детски площадки и т.н.
 • Можете да бъдете част от неструктурираната игра на детето. Понякога всичко, което трябва да направите, е да му посочите правилната посока - към бъркотията от рокли и играчки на пода, или към масата с моливи и хартия. Понякога, може да се наложи да сте малко по-активни. Например: „Какво ще кажете да играем с роклите?” или пък “Какво искате да бъдете днес? “.

Структурираната игра е различна. Тя е по-организирана и се случва във фиксирано време или в определено пространство и често се ръководи от възрастен.

Примерите за структурирани детски игри за малки деца

 • Групи за запознаване с водата за малки деца или уроци по плуване за по-големи деца - може да ги смятате като важни уроци за детето си, но то може просто да си мисли, че са забавни
 • Групи за разказване на истории за малки деца и деца в предучилищна възраст
 • Уроци по танци, музика или театър за деца от всички възрасти
 • Семейни настолни игри или игри с карти

Структурираната и неструктурирана игра може да се случи на закрито или на открито. Играта на открито дава на детето шанс да изследва, да бъде активно, да тества физически граници и да се запознава с новости!

 

Как се развива играта с детето ви

Когато детето ви расте, начинът, по който то играе, ще се промени - то ще стане по-креативно и ще експериментира повече с играчки, игри и идеи. Това може да означава, че то се нуждае от повече пространство и време за игра.

Също така, децата преминават през различни форми на игра, докато растат. Това включва самостоятелна игра, да играе до други деца и да играете с други деца.

Игри за новородени и бебета

За бебетата, най-добрата играчка сте вие като родители. Не е нужно повече от това детето да гледа лицето ви и да чува гласа ви. Особено ако забележите усмивка, то това е сигурен признак, че това е игра за вашето бебе.

Може да опитате следните идеи за бебешки игри:

 • Музика, песни, леко почукване върху корема на бебето ви, докато пеете, звънци или контейнери, пълни с различни предмети. Тези дейности могат да помогнат за развитието на слуха и движението.
 • Обектите с различни размери, цветове и форми могат да насърчат вашето дете да ги достигне и хване.
 • Здравите мебели, топки, играчки или кутии могат да накарат детето ви да пълзи, да стои и да върви.

Редовното поставяне на бебето по корем и игра на пода са много важни за развитието на вашето бебе. Времето по корем помага на бебето да развие контрол на движението чрез укрепване на мускулите на главата, шията и тялото. Също така позволява на бебето да вижда и изживява света от различна гледна точка.

Игри за малки деца

Ето някои идеи, които детето ви може да ползва:

 • Големите и леки неща, като картонени кутии, кофи или топчета за надуване, както и дървени играчки Монтесори, могат да насърчат детето Ви да тича, строи, да бута или дърпа.
 • Креда, въже, музика или контейнери могат да насърчат скоковете, ритането, стъпването и тичането.
 • Обръчи, кутии, големи скали или възглавници са подходящи за катерене, балансиране, усукване, люлеене или търкаляне.
 • Хълмове, тунели или кътчета могат да насърчат физически дейности, като пълзене и проучване.

Ако пуснете любима музика, докато вашето дете играе, то може също да експериментира с различни звуци и ритми . Също така може да опитате да пеете, танцувате и ръкопляскате в такт с музиката с детето си.

 

Видове игра в предучилищна възраст

Ето някои идеи, които да ви помогнат:

 • Дървените лъжици, празните съдове за тенджери, пръчките, пластмасовите кофи, тенджери и стари дрехи са чудесни за творческо, неструктурирана игра.
 • Обикновените дървени пъзели за деца и съответстващи игри като домино помагат за подобряване на паметта и концентрацията на детето ви.
 • Пластелин и глина помагат на детето да развие фини двигателни умения и сръчност .
 • Любима музика чрез тенджери и тигани, които са чудесни за свирене.
 • Топки и фризби могат да насърчат ритането, хвърлянето или преобръщането.

Когато насърчавате детето си да рита или хвърля, опитайте се да го накарате да използва едната страна на тялото си, след това другата.

Игри за деца в училищна възраст

Вашето дете в училищна възраст може да се забавлява със следните обекти и дейности:

 • Мебели, спално бельо, кошници за пране, палатки и кутии са чудесни за строеж.
 • Домашно направените препятствия могат да накарат детето да се движи по различни начини, посоки и скорости.
 • Стихове или игри като „Аз шпионирам с малкото си око, нещо, което започва с…“ са чудесни за игра на думи и спомагат за развитието на грамотност.
 • Обикновено готвене или приготвяне на храна, като например измерване, разбъркване и сервиране на храна, е чудесно за развитие на уменията за математика и ежедневие. Дървени конструктори за деца са също чудесен избор.
 • Въображението на вашето дете: с въображението, детето ви може да се превърне в любим супергерой или герой.

Ако детето ви се интересува, бихте могли да помислите за това как да го привлечете в някои спортни или екипни дейности в училище или като допълнителни, извънучилищни курсове, като изкуство и занаяти.

 

Какво да правите ако детето ви не иска да играе

Възможно е да има случаи, когато детето ви не иска да играе. Например, може да бъде уморено или отегчено, като прави твърде дълго една и съща дейност. Това е нормално и обикновено не е причина за притеснение.

Но понякога липсата на игра или липсата на интерес към играта може да е признак на нарушение в развитието.

Помислете да говорите с възпитателя или педиатъра на детето си, ако:

 • Вашето бебе не проявява интерес към игра от типа “Дзак”
 • Детето ви има само тесен интерес към играчките или не използва играчките по техния функционален начин. Например, само се интересува от въртенето на колелата на играчка - автомобил, вместо да го движи из стаята, както другите деца на същата възраст
 • Вашето дете, което е в предучилищна възраст, не се интересува от игра с други деца или не се интересува от други игри. В този случай, учене чрез игра се превръща в мисията невъзможна.

Наблюдавайте вашето мъниче и започнете учене чрез игра заедно

Като родители, една от вашите роли в развитието на вашето дете, е да провокирате интереса му към различни игри и занимания. Опитайте нещо ново и наблюдавайте интересите на вашите деца. Може би те ще проявят най-много любопитство към дървени играчки за деца или пък ще ви покажат специално хоби, към което вече имат запален интерес. Бъдете до тях и споделяйте тези незаменими мигове заедно. 

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Игри

Игри

Защо играта е важна

Защо играта е важна 🧒

Учене чрез игра е най-приятният и лесен начин да помогнете на вашето дете да се развива и добива нови знания. Научете защо игрите за малки деца са важни. Учене чрез игра е най-приятният и лесен начин да помогнете на вашето дете да се развива и добива нови знания. Научете защо игрите за малки деца са важни. 2021-10-07T12:00:10+03:00 Защо играта е важна

<p><span style="font-weight: 400;">Играта е повече от просто забавление за бебета и деца. Чрез нея те се учат най-добре, разбират кои и какви са, как работи светът и къде се вписват в него. Учене чрез игра е най-лесният и приятен начин вашето дете да придобие важни качества и умения, които да използва и в бъдеще.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Учене чрез игра: Значението на играта</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Играенето е едно от най-важните неща, които можете да направите с детето си, защото играта е от съществено значение за развитието на мозъка на детето ви. Времето, в което играете заедно, дава на детето много различни начини за учене.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Игри за малки деца помагат на детето ви за:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">развиване на социални умения, език и комуникация</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">чувство за обич, щастие и безопасност</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">изграждане на доверие</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">грижата за другите и за околната среда</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">развива физически умения</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Вашето дете обича да играе с вас, но понякога може да избере да играе само и няма да се нуждае от толкова много вмешателство и наблюдение от вас като родители. То ще иска да му дадете само идеи за да разбере как да се справя с всички детски игри за малки деца.</span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Различни видове игра</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Неструктурираната, свободна игра е най-добрият тип игра за малки деца, дори когато става въпрос за учене чрез игра.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това е игра, която просто се случва, в зависимост от това, към което се насочи интересът на детето ви към момента. Свободната игра не е планирана и позволява на детето да използва въображението си и да се движи със собственото си темпо.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Примери за неструктурирана игра за малки деца</span></h3> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Творческа игра самостоятелно или с други, като артистични или музикални игри</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Въображаеми игри - например, изработване на къщички с кутии или одеяла, преобличане</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Проучване на нови или любими игрални пространства като шкафове, помещения, дворове, паркове, детски площадки и т.н.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Можете да бъдете част от неструктурираната игра на детето. Понякога всичко, което трябва да направите, е да му посочите правилната посока - към бъркотията от рокли и играчки на пода, или към масата с моливи и хартия. Понякога, може да се наложи да сте малко по-активни. Например: &bdquo;Какво ще кажете да играем с роклите?&rdquo; или пък &ldquo;Какво искате да бъдете днес? &ldquo;.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Структурираната игра е различна. Тя е по-организирана и се случва във фиксирано време или в определено пространство и често се ръководи от възрастен.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Примерите за структурирани детски игри за малки деца</span></h3> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Групи за запознаване с водата за малки деца или уроци по плуване за по-големи деца - може да ги смятате като важни уроци за детето си, но то може просто да си мисли, че са забавни</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Групи за разказване на истории за малки деца и деца в предучилищна възраст</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Уроци по танци, музика или театър за деца от всички възрасти</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Семейни настолни игри или игри с карти</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Структурираната и неструктурирана игра може да се случи на закрито или на открито. Играта на открито дава на детето шанс да изследва, да бъде активно, да тества физически граници и да се запознава с новости!</span></p> <div class="q2uC4"> <div class="_2CvYQ Slk8p _3Q5gW _3Q5gW _1hD8w"> <div class="_1Lhwj _34hgV image-container" data-hook="imageViewer"> <div class="XzvDs _208Ie _3_7DB blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _158eo _3_7DB text-alignleft">&nbsp;</div> <h2><span style="font-weight: 400;">Как се развива играта с детето ви</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Когато детето ви расте, начинът, по който то играе, ще се промени - то ще стане по-креативно и ще експериментира повече с играчки, игри и идеи. Това може да означава, че то се нуждае от повече пространство и време за игра.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Също така, децата преминават през различни форми на игра, докато растат. Това включва самостоятелна игра, да играе до други деца и да играете с други деца.</span></p> <p class="XzvDs _208Ie _3_7DB blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _3lTnu _3_7DB text-alignleft"><img src="https://static.wixstatic.com/media/29fea9c0636b4a65b70fe3d0a435782f.jpg/v1/fill/w_6126,h_3800,al_c,q_90/29fea9c0636b4a65b70fe3d0a435782f.webp" /></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Игри за новородени и бебета</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">За бебетата, най-добрата играчка сте вие като родители. Не е нужно повече от това детето да гледа лицето ви и да чува гласа ви. Особено ако забележите усмивка, то това е сигурен признак, че това е игра за вашето бебе.</span></p> <p>Може да опитате следните идеи за бебешки игри:</p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Музика, песни, леко почукване върху корема на бебето ви, докато пеете, звънци или контейнери, пълни с различни предмети. Тези дейности могат да помогнат за развитието на слуха и движението.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Обектите с различни размери, цветове и форми могат да насърчат вашето дете да ги достигне и хване.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Здравите мебели, топки, играчки или кутии могат да накарат детето ви да пълзи, да стои и да върви.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Редовното поставяне на бебето по корем и игра на пода са много важни за развитието на вашето бебе. Времето по корем помага на бебето да развие контрол на движението чрез укрепване на мускулите на главата, шията и тялото. Също така позволява на бебето да вижда и изживява света от различна гледна точка.</span></p> <p class="XzvDs _208Ie _3_7DB blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _3lTnu _3_7DB text-alignleft"><img src="https://static.wixstatic.com/media/eea58a6e80b24e0a9d864a7ef46ca049.jpg/v1/fill/w_6124,h_4082,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/eea58a6e80b24e0a9d864a7ef46ca049.webp" /></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Игри за малки деца</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ето някои идеи, които детето ви може да ползва:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Големите и леки неща, като картонени кутии, кофи или топчета за надуване, както и <a href="https://funsmarttoy.com/category/montesori-igrachki" target="_blank" rel="noopener">дървени играчки Монтесори</a>, могат да насърчат детето Ви да тича, строи, да бута или дърпа.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Креда, въже, музика или контейнери могат да насърчат скоковете, ритането, стъпването и тичането.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Обръчи, кутии, големи скали или възглавници са подходящи за катерене, балансиране, усукване, люлеене или търкаляне.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Хълмове, тунели или кътчета могат да насърчат физически дейности, като пълзене и проучване.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Ако пуснете любима музика, докато вашето дете играе, то може също да експериментира с различни звуци и ритми . Също така може да опитате да пеете, танцувате и ръкопляскате в такт с музиката с детето си.</span></p> <div class="XzvDs _208Ie _3_7DB blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _158eo _3_7DB text-alignleft">&nbsp;<img src="https://static.wixstatic.com/media/954f90ce6824494294b2374d61d2a78b.jpg/v1/fill/w_6120,h_4085,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/954f90ce6824494294b2374d61d2a78b.webp" /></div> <div class="XzvDs _208Ie _3_7DB blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _158eo _3_7DB"> <h3><span style="font-weight: 400;">Видове игра в предучилищна възраст</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ето някои идеи, които да ви помогнат:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Дървените лъжици, празните съдове за тенджери, пръчките, пластмасовите кофи, тенджери и стари дрехи са чудесни за творческо, неструктурирана игра.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Обикновените </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-pazeli-i-sorteri-za-deca"><span style="font-weight: 400;">дървени пъзели за деца</span></a><span style="font-weight: 400;"> и съответстващи игри като домино помагат за подобряване на паметта и концентрацията на детето ви.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Пластелин и глина помагат на детето да развие фини двигателни умения и сръчност .</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Любима музика чрез тенджери и тигани, които са чудесни за свирене.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Топки и фризби могат да насърчат ритането, хвърлянето или преобръщането.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Когато насърчавате детето си да рита или хвърля, опитайте се да го накарате да използва едната страна на тялото си, след това другата.</span></p> <p class="XzvDs _208Ie _3_7DB blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _3lTnu _3_7DB text-alignleft"><img src="https://static.wixstatic.com/media/a30860_e6fb0aafe7ee4a2b887c924311f33920~mv2.jpg/v1/fill/w_1000,h_768,al_c,q_90/a30860_e6fb0aafe7ee4a2b887c924311f33920~mv2.webp" /></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Игри за деца в училищна възраст</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Вашето дете в училищна възраст може да се забавлява със следните обекти и дейности:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Мебели, спално бельо, кошници за пране, палатки и кутии са чудесни за строеж.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Домашно направените препятствия могат да накарат детето да се движи по различни начини, посоки и скорости.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Стихове или игри като &bdquo;Аз шпионирам с малкото си око, нещо, което започва с&hellip;&ldquo; са чудесни за игра на думи и спомагат за развитието на грамотност.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Обикновено готвене или приготвяне на храна, като например измерване, разбъркване и сервиране на храна, е чудесно за развитие на уменията за математика и ежедневие. </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-konstruktori"><span style="font-weight: 400;">Дървени конструктори за деца </span></a><span style="font-weight: 400;">са също чудесен избор.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Въображението на вашето дете: с въображението, детето ви може да се превърне в любим супергерой или герой.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Ако детето ви се интересува, бихте могли да помислите за това как да го привлечете в някои спортни или екипни дейности в училище или като допълнителни, извънучилищни курсове, като изкуство и занаяти.</span></p> <div class="XzvDs _208Ie _3_7DB blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _158eo _3_7DB text-alignleft">&nbsp;</div> <h2><span style="font-weight: 400;">Какво да правите ако детето ви не иска да играе</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Възможно е да има случаи, когато детето ви не иска да играе. Например, може да бъде уморено или отегчено, като прави твърде дълго една и съща дейност. Това е нормално и обикновено не е причина за притеснение.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но понякога липсата на игра или липсата на интерес към играта може да е признак на нарушение в развитието.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Помислете да говорите с възпитателя или педиатъра на детето си, ако:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Вашето бебе не проявява интерес към игра от типа &ldquo;Дзак&rdquo;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Детето ви има само тесен интерес към играчките или не използва играчките по техния функционален начин. Например, само се интересува от въртенето на колелата на играчка - автомобил, вместо да го движи из стаята, както другите деца на същата възраст</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Вашето дете, което е в предучилищна възраст, не се интересува от игра с други деца или не се интересува от други игри. В този случай, учене чрез игра се превръща в мисията невъзможна.</span></li> </ul> <h2><span style="font-weight: 400;">Наблюдавайте вашето мъниче и започнете учене чрез игра заедно</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Като родители, една от вашите роли в развитието на вашето дете, е да провокирате интереса му към различни игри и занимания. Опитайте нещо ново и наблюдавайте интересите на вашите деца. Може би те ще проявят най-много любопитство към </span><a href="https://funsmarttoy.com/category/darveni-igrachki-za-deca"><span style="font-weight: 400;">дървени играчки за деца</span></a><span style="font-weight: 400;"> или пък ще ви покажат специално хоби, към което вече имат запален интерес. Бъдете до тях и споделяйте тези незаменими мигове заедно.&nbsp;</span></p> <p>&nbsp;</p> </div> </div> </div> </div> <p><iframe width="73" height="28" style="border: none; overflow: hidden;" src="https://www.facebook.com/plugins/share_button.php?href=https%3A%2F%2Ffunsmarttoy.com%2Farticle%2Fzashto-igrata-e-vajna&amp;layout=button&amp;size=large&amp;width=73&amp;height=28&amp;appId" frameborder="0" scrolling="no"></iframe></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки